Україна вдесяте представить свій павільйон на Каннському кінофестивалі

Україна вдесяте представить свій павільйон на Каннському кінофестивалі

Укрінформ
На ювілейному, 70-му Каннському кінофестивалі, що відбудеться 17-28 травня, Україна вдесяте представить свій національний павільйон.

Про це заявив у середу на прес-конференції в Укрінформі генеральний директор КМКФ "Молодість" Андрій Халпахчі.

"Це вже буде мій 25-ий фестиваль у Каннах. Але як павільйон і організація цього індустріального представництва України це відбулося 10 років тому. Тобто ми можемо святкувати 10-річчя присутності України на цій території, яка називається міжнародне містечко, де представлені майже всі країни світу", - сказав Халпахчі.  

Він нагадав, що перший павільйон було організовано Українською кінофундацією разом з фондом "Україна 3000" за рахунок спонсорів, без підтримки держави.

"Цього року для нас велика перемога в тому, що представники кіноіндустрії об'єдналися. Тобто кардинально змінилася ситуація в індустрії українського кіно... Сьогодні відчувається абсолютна відповідальність в тому напрямку, що фільм має бути представлений не просто на фестивалях і в індустрії, а його треба реалізовувати  - він має виходити в прокат не тільки в Україні, але і в інших країнах. Для цього й існує Каннський майданчик", - підкреслив Халпахчі. 

Водночас він уточнив, що "це не є дешевим задоволенням, бо тільки чиста вартість оренди павільйону коштує понад 17 тисяч євро". 

Як додав голова Держкіно Пилип Іллєнко, держава бере фінансову участь у представленні України на цьогорічному Каннському кіноринку, але порівняно із загальним бюджетом це дуже скромна підтримка -  300 тис. грн, що складає близько 15% загального кошторису. І ці кошти передбачені на оренду самого павільйону, решту, включно з українською вечіркою, забезпечують співорганізатори. Загальний бюджет становить 80 тис євро.

За його словами, павільйон кожен день матиме якусь подію, крім поточної роботи у вигляді зустрічей та переговорів. Однією з ключових подій буде презентація "Discover Ukraine" - представлення України іноземним партнерам як кінолокації, крім того, Україна також може запропонувати якісний і сучасний конкурентноздатний сервіс і виробничі потужності. 

"Думаю, що ми зможемо представити в рамках цієї презентації ті законодавчі новації, які були проголосовані Верховною Радою. Я глибоко переконаний, що закон буде підписаний вже найближчим часом. І це дозволить залучити міжнародних продюсерів до зйомок в Україні, використовуючи ті механізми, які закладені в цьому законі", - зазначив Іллєнко.

Як сказав, зокрема, продюсер Solar Media Entertainment Сергій Лавренюк, компанія має на меті презентувати проект "Egregor", зйомки якого розпочато. "На Каннський фестиваль ми готуємо презентацію у вигляді трейлера, який базуватиметься на матеріалах фільму. Це буде основна площадка, де ми спробуємо знайти європейську копродукцію, щоб гідно закінчити фільм", - зазначив він. 

Директор ВБФ Ігоря Янковського "Ініціатива заради майбутнього" Тагір Імангулов поінформував, що цього року, вже другий рік поспіль, вони організовують бізнес-ланч "Мееt Ukrainian Producers" - для того, щоб українські продюсери, які зараз виробляють фільми і шукають собі партнерів, змогли на незалежному майданчику поспілкуватися зі своїми колегами з-за кордону. "21 травня в готелі Radisson ми очікуємо на бізнес-ланч близько 70 українських і закордонних продюсерів, які зможуть представити свої проекти, і сподіваємося, це буде корисно для укладання нових контрактів", - наголосив  Імангулов.

Водночас він зазначив, що фонд продовжує роботу з кінематографічною молоддю і цього року у співпраці з асоціацією "Сучасне українське кіно" привезе до Канн 6 молодих українських режисерів з їхніми короткометражними фільмами, які будуть продемонстровані в збірці на ринковому показі.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-