У Лос-Анджелесі роздали

У Лос-Анджелесі роздали "Оскари": кращий фільм - "Місячне сяйво"

Список
Укрінформ
89-та кінопремія «Оскар» пройшла в ніч з 26 на 27 лютого за київським часом.

У головній номінації премії за звання «Найкраща картина року» боролися дев’ять стрічок: «Ла-Ла Ленд», «Лев», «Місячне сяйво», «За будь-яку ціну», «Манчестер біля моря», «Огорожі», «З міркувань сумління», «Прибуття» та «Приховані фігури». Заслужену перемогу отримав фільм Баррі Дженкінса  «Місячне сяйво» про дорослішання темношкірого парубка на ім’я Чірон.

Водночас, найбільш номінованим фільмом цього року був тріумфатор «Золотого глобуса» «Ла-Ла Ленд», який висувався аж у 14 номінаціях! За майже 100-літню історію «Оскара» такого показника вдавалося досягти лише двом іншим картинам.

Однак, головним сюрпризом вечора стала помилка при оголошенні кращого фільму року. Актор Воррен Бітті з невідомих причин отримав неправильний конверт і назвав переможцем «Ла-Ла Ленд», хоча насправді ним стало «Місячне сяйво». Ця прикра помилка проявилася вже після радісного виходу знімальної групи «Ла-Ла Ленду» на сцену. Після повторного оголошення тепер вже правильних результатів продюсер стрічки Джордан Хоровітц особисто передав свою золоту статуетку її справжньому власникові – режисерові «Місячного сяйва» Баррі Дженкінсу.

Повний список переможців цьогорічної кінопремії «Оскар» виглядає наступним чином:

1.Найкращий фільм: «Місячне сяйво»

Американська академія  кінематографічних мистецтв і наук визнала кращим фільмом 2016 року «Місячне світло», вручивши йому золоту статуетку в головній категорії.

«Місячне сяйво» - американський драматичний фільм, знятий за п'єсою «У місячному світлі чорні хлопці здаються сумними» Терелла Мак-Крені, режисером Баррі Дженкінсом. Стрічка у трьох частинах розповідає про дорослішання темношкірого парубка на ім’я Чірон.

Загалом, у цій номінації змагалися дев’ять кінокартин. Крім оголошеного переможця, за «Оскара» боролися: мюзикл «Ла-Ла Ленд», американсько-австралійсько-британський драматичний фільм «Лев» Гарта Девіса, «Паркани» Дензела Вашингтона, «За будь-яку ціну» шотландця Девіда Маккензі , науково-фантастичне «Прибуття» Денні Вільньова, «З міркувань сумління» зіркового Мела Гібсона, «Приховані фігури» Теда Мелфі та «Манчестер біля моря» Кеннета Лонергана, що став кращою стрічкою за рішенням журі «Золотого глобуса»-2017.

2.Найкращий режисер: Дем’єн Шазелл

Американська кіноакадемія визнала кращим режисером Демієна Шазелла за фільм «Ла-Ла Ленд».

Демієн Шазелл – 32 річний франко-американський режисер та сценарист. Він став наймолодшим переможцем у цій номінацій за всю майже сторічну історію вручення «Оскара».

Варто зауважити, що за золоту статуетку у цій категорії боролися п'ять митців із Канади та США. Серед номінантів, окрім Шазелла, були: Дені Вільньов («Прибуття»), Кеннет Лонерган («Манчестер біля моря»), Баррі Дженкінс («Місячне світло») та легендарний Мел Гібсон («З міркувань сумління»).

3.Найкращий актор: Кейсі Аффлек

Одна з найбільш престижних премій у галузі кінематографу в індивідуальному плані – «Оскар» у номінації «Найкращий актор» під час цьогорічної церемонії Американської кіноакадемії дісталася Кейсі Аффлеку за фільм «Манчестер біля моря».

У змаганнях в цій номінації цього року традиційно взяли участь п'ять чоловіків. Серед них, у тому числі - 33-річний Ендрю Гарфілд («З міркувань сумління»), 36-річний канадець Раян Гослінг («Ла-Ла Ленд»), 58-річний Вігго Мортенсен («Капітан Фантастик») та 62-річний Дензел Вашингтон («Огорожі»)

Кейсі Аффлек - 41-річний американський актор і кінопродюсер також відомий своєю діяльністю у сфері захисту прав тварин. Нинішній «Оскар» став першим у його кар’єрі. Однак, у січні Аффлек виборов перемогу у аналогічній номінації Голлівудської асоціації іноземної преси «Золотий глобус».

 4.Найкраща актриса: Емма Стоун

Американська Академія кінематографічних мистецтв і наук присудила «Оскара» в номінації «Найкраща актриса» Еммі Стоун за фільм «Ла-Ла Ленд».

Емма Стоун здобула популярність після зіграних ролей у фільмах «Суперперці», «Привиди колишніх подружок» та «Нова людина-павук 2. Висока напруга». За акторську роботу у фільмі «Ла-Ла Ленд» удостоєна «Золотого глобуса». Є однією із найбільш високооплачуваних актрис світу.

У цій категорії журі традиційно обирало з п'яти номінанток. Крім переможниці, за статуетку змагалися, в тому  числі француженка Ізабель Юппер («Вона»), ірландка Рут Негга («Лавінг»), американська актриса єврейського походження Наталі Портман («Джекі») і легендарна Меріл Стріп («Флоренс Фостер Дженкінс»), для якої ця номінація стала 17-ою у кар’єрі.

5.Найкращий актор другого плану: Махершала Алі

Номінація «Оскар» за роль другого плану, хоч і не вважається головною премією в церемонії Американської кіноакадемії, втім входить до десятки найбільш престижних. Цього року її отримав Махершала Алі за фільм «Місячне сяйво»

Повне ім'я 43-річного американського актора Алі Махершалалхашбаз. Окрім нагороди за роль у «Місячному сяйві», він також є лауреатом премії Гільдії кіноакторів США у номінації «Кращий акторський склад в ігровому кіно» за участі у фільмі «Приховані фігури».

Варто зауважити, що за цю нагороду змагалися п'ятеро чоловіків, деякі з них вже давно мають зірковий статус. Список був сформований журі таким чином: Махершала Алі («Місячне сяйво»), Джефф Бріджес («За будь-яку ціну»), Дев Патель («Лев»), Майкл Шеннон («Під нічним покривом») та Лукас Хеджес («Манчестер біля моря»).

6. Найкраща актриса другого плану: Віола Девіс

Престижна нагорода Американської кіноакадемії в номінації за роль другого плану для жінок на церемонії Оскар-2017дісталася Віолі Девіс за фільм «Огорожі».

Віола Девіс – темношкіра американська кіноактриса. За роботу в картині «Паркани» отримала премію «Золотий глобус» і BAFTA. За свою кар’єру тричі номінувалася на «Оскар», однак лише одного разу здобула перемогу.

Золота статуетка могла дістатися одній із п'ятьох актрис, які змагалися за перемогу в цій номінації, і дехто з них вже завоював достатню популярність у минулому. До списку номінанток, крім переможниці, увійшли: Наомі Харріс («Місячне сяйво»), Ніколь Кідман («Лев»), Октавія Спенсер («Приховані фігури»), та Мішель Вільямс («Манчестер біля моря»).

7. Найкращий документальний повнометражний фільм: «О’Джей: Зроблено в Америці»

Номінація «Оскар» за найкращий документальний повнометражний фільм дісталася американському фільму «О’Джей: Зроблено в Америці», який розповідає про спортсмена та актора О. Джей Сімпсона, починаючи з його приходу до футбольного університетського клубу і завершуючи 2007 роком під час судового процесу над ним. Історія Сімпсона розвивається на тлі міжрасової напруженості та зіткнень афроамериканської громади Лос-Анджелеса з поліцією.

Загалом, цього року в номінації «Найкращий документальний повнометражний фільм» були представлені п'ять кінокартин. Серед них: «Море у вогні» про сицилійський острів Лампедуза, який став символом Європейської міграційної кризи, «Я вам не негр» про історію негроїдної раси в США, «Анімоване життя» про дитину з аутизмом та «Тринадцята» про історію расової нерівності у Штатах.

8. Найкращий документальний короткометражний фільм: «Білі шоломи»

Американська кіноакадемія визначила найкращій короткометражний документальний фільм, ним став британський фільм «Білі шоломи».

Цей 40-хвилинний фільм від Netflix розповідає про трьох волонтерів, які вирушають з навчального центру в Туреччині до Сирії, аби рятувати людей. Члени «Білих шоломів» називають себе добровольчою рятувальною групою. Вони виступають проти режиму сирійського президента Башара Асада.

Навколо цієї стрічки розгорівся скандал ще до її перемоги, адже сирійському оператору Халеду Хатібу відмовили у в'їзді в США через міграційні заборони Трампа.

Загалом, у цій номінації змагалися п'ять короткометражних фільмів. Крім оголошеного переможця за «Оскара» боролися: британська стрічка «Ватані: Моя батьківщина», американська картина «Скрипка Джо», грецька робота «4,1 милі» та американська - «Крайнощі».

9. Найкращий оригінальний сценарій: Кеннет Лонерган

Американська академія кінематографічних мистецтв і наук нагородила Кеннета Лонергана за найкращий оригінальний сценарій фільму «Манчестер біля моря».

За умовами конкурсу, нагороду отримує автор, чий сценарій базується не на основі літературного твору, телешоу або іншого фільму, а є, фактично, окремою історією, написаною безпосередньо для екрану.

«Манчестер біля моря» - американський драматичний фільм, знятий Кеннетом Лонерганом. Стрічка розповідає про водопровідника Лі Чендлера, який після смерті брата повертається в рідне місто, щоб доглянути за племінником.

10. Найкращий анімаційний повнометражний фільм: «Зоотрополіс»

Золота статуетка в категорії «найкращий анімаційний повнометражний фільм» присуджена картині «Зоотрополіс».

Ця анімаційна стрічка, випущена кінокомпанією Walt Disney Pictures, розповідає про Зоотрополіс — сучасне місто, населене антропоморфними тваринами. У центрі оповідання — кролиця Джуді Гопс, яку призначають у місті правоохоронцем. Раніше мультфільм став також переможцем «Золотого глобуса» у номінації «Кращий анімаційний фільм».

Своєю чергою американська мультиплікаційна картина «Пісочник» Алана Барілларо отримала премію в номінації «Кращий анімаційний короткометражний фільм». Ця короткометражка, спільного виробництва студій Pixar та Walt Disney розповідає про пташеня пісочника, який вчиться долати гідрофобію.

11. Найкращий фільм іноземною мовою: «Комівояжер»

Американська кіноакадемія оголосила іранський фільм «Комівояжер» переможцем у номінації «Оскар» за найкращу стрічку іноземною мовою.

«Комівояжер» - іранський драматичний фільм, знятий Асгаром Фархаді, який розповідає про закохану пару, чиї відносини руйнуються під час постановки п'єси «Смерть комівояжера» Артура Міллера.

Цікаво, що іранська актриса Тарані Алідусті, яка зіграла головну роль у фільмі Фархаді, не була присутня на церемонії вручення кінопремії на знак протесту проти рішення Дональда Трампа заборонити видачу американських віз жителям низки країн.

Загалом у номінації за найкращий фільм іноземною мовою були представлені п'ять картин. Крім переможця за статуетку змагалися «Тоні Ердманн» (Німеччина), «Моя земля» (Данія), «Друге життя Уве» (Швеція) та «Танна» (Австралія).

12. Найкращий автор адаптованого сценарію: Баррі Дженкінс

У номінації «Найкращий адаптований сценарій» статуетку отримав сценарист Баррі Дженкінс за кінострічку «Місячне сяйво», зняту на основі п’єси «У місячному світлі чорні хлопці здаються сумними» Терелла Мак-Крені

Окрім того, за перемогу в цій номінації боролися ще п’ять сценаристів: Ерік Гайссерер за фільм «Прибуття», Огаст Вілсон за «Паркани», Тед Мелфі та Еллісон Шредер за фільм «Приховані фігури», Люк Дейвіс – «Лев».

13. Найкраща робота художника-постановника: «Ла-Ла Ленд»

Серед усіх фільмів минулого року, журі Американської кіноакадемії своєю найвищою нагородою «Оскар» відзначило художника постановника «Ла-Ла Ленду» Девіда Васко та майстра з декорацій Сенді Рейнолд-Васко.

Нагорода за «Найкращу роботу художника-постановника» стала однією із семи, що здобув цей американський мюзикл. Сюжет картини побудований навколо пригод джазового піаніста та актриси, які закохуються в Лос-Анджелесі.

Серед інших претендетів на цю нагороду були такі стрічки: «Прибуття», «Фантастичні звірі та де їх шукати», «Хай живе Цезар!» та «Пасажири».

14. Звукове оформлення

«Оскар» за «Найкращий монтаж звуку» отримала американська стрічка «Прибуття», а нагороду за «Найкраще зведення звуку» - фільм «З міркувань сумління», режисером якого виступив зірковий Мел Гібсон.

В обох номінаціях перемогу пророкували тріумфатору «Золотого глобуса», мюзиклу «Ла-Ла Ленд», однак журі конкурсу вирішило інакше.

15. Найкращий оператор та монтажер

Найкращим оператором визнаний швед Лінус Сандгрен за його роботу «Ла-Ла Ленд». Це перший «Оскар» Сандгрена, однак раніше він вже отримав премію BAFTA за операторську роботу у «Ла-Ла Ленді».

У номінації «Найкращий монтаж» статуетка дісталася Джону Гілберту за фільм «З міркувань сумління», що стало другим «Оскаром» для цієї військової стрічки.

 16. Візуальні ефекти: «Книга джунглів»

«Оскара» за візуальні ефекти отримала «Книга джунглів», знята за збірником оповідань Редьярда Кіплінга».

Картина, загальний кошторис якої становив 175 млн дол, зібрала у світовому прокаті майже мільярд доларів

Це перша і єдина статуетка фільму «Книгу джунглів», оскільки він більше не висувався у жодній з номінацій. Стрічка неочікувано обійшла фаворита «Бунтар-один: Зоряні війни. Історія», а також «Доктора Стрендж» із Бенедиктом Камбербетчем, «Глибоководний горизонт» та «Кубо. Легенда про самурая».

17. Найкращий ігровий короткометражний фільм: «Співай»

У номінації за найкращий ігровий короткометражний фільм «Оскара» отримала художня стрічка «Співай» угорського кінорежисера і автора сценарію Криштофа Деака.

Сюжет картини розвивається у Будапешті в 1991 році, коли головна героїня Шофі переходить до нової початкової школи та знайомиться і Лізою. Шофі вступає у відомий шкільний хор, однак отримує прохання від наставнків співати тихо. Дві дівчинки постають перед важким вибором: боротися із корумпованою системою чи тихцем пристосуватися до неї.   

У боротьбі за перемогу в номінації взяли участь чотири інших ігрових стрічки: «Внутрішні вороги», «Жінка і TGV», «Тихі ночі» і «Таймкод».

18. Найкращі костюми та зачіски

Журі Американської кіноакадемії присвоїло «Оскар» за «Найкращий грим та зачіски» стрічці «Загін самогубців», а перемогу у категорії «Найкращий дизайн костюмів»  - фільму «Фантастичні звірі та де їх шукати».

Окрім «Загону самогубців», за нагороду змагалися ще два кінофільми: «Друге життя Уве» та «Стартрек: За межами Всесвіту». Своєю чергою, конкурентами «Фантастичних звірів» були: «Шпигуни-союзники», «Флоренс Фостер Дженкінс», «Джек» та «Ла-Ла Ленд».

19. Найкраща пісня та музика для фільмів: «Ла-Ла Ленд»

Передбачувано усі премії Американської кіноакадемії «Оскар» за музичне оформлення зібрав цього року мюзикл «Ла-Ла Ленд».  

Так, журі присудило кінострічці статуетки в номінації «Найкраща музика до фільму» та «Найкраща пісня з фільму». Таким чином композитор Джастін Хурвітц став двічі призером цієї престижної нагороди. Разом із Хурвітцом нагороду за основну пісню «Ла-Ла Ленду» «Місто зірок» отримали також співавтори Бенж Пасек та Джастін Пол.

Серед конкурентів у цій номінації були представлені «How far will I go» із фільму «Ваяна», Audition із «Ла-Ла Ленд», «Can not stop the feeling» із «Тролів» та Empty Chair із фільму «Джим: Історія Джеймса Фоулі». 

Таким чином, з сімома «Оскарами» «Ла-Ла Ленд» здобув перемогу рівно у половині номінацій, на які висувався.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-