Для програми

Для програми "Українська книга" терміново потрібен Інститут книги - Наливайко

Укрінформ
Програма "Українська книга" 2017 року ризикує не відбутися, якщо уже в лютому не буде створено Інститут книги.

На цьому наголосив голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко у коментарі кореспондентові Укрінформу.

"Ми з оптимізмом очікуємо створення Інституту книги. Але, на жаль, цей період вже занадто затягнувся. Бо, за досвідом роботи з програмою "Українська книга" в минулі роки, вона має в лютому стартувати. Завжди в лютому експертна рада вже приймала і затверджувала рішення, і у жовтні-листопаді, до кінця року ми цю програму верстали. Ми відчуваємо, що якщо в лютому Інститут книги не буде створено, то програма 2017 року ризикує не відбутися", - сказав Наливайко.

Голову Держкомтелерадіо також турбує те, що з суми фінансування "Української книги" на цей рік можуть забрати кошти на бюрократичні витрати.

"До нас звертаються видавці, кажуть, що на загальну суму фінансування цієї програми зараз намагаються покласти бюрократичні витрати: створення Інституту, зарплати чиновників і так далі. Для нас принциповим в усі роки, за кожної влади було, щоб уся сума до копійки йшла видавцям. Це та сума, яка дозволяє просто підтримувати галузь в дуже складний період! Ми дійшли до суми в 42 мільйони, яка два роки поспіль виділялася для підтримки видавничої галузі. Нині ж мало того, що вона зменшується. Якщо в неї входитимуть ще й бюрократичні витрати - це неправильно. І ніколи такого не було", - обурився Наливайко. 

Водночас він уточнив, що кошти на фінансування "Української книги" на 2017 рік вже виділені і вони знаходяться в розпорядженні Міністерства культури. А також додав, що станом на сьогодні Держкомтелерадіо сформувало програму "Українська книга", зібрало вхідні заявки і необхідні пропозиції.

"Вже треба розпочинати роботу по визначенню видань. Але це має робити Інститут книги. І це зараз є проблема. Ми готові передати всю нашу роботу, консультувати, допомагати, щоб програма відбулася. Але є юридична проблема - створення Інституту книги", - сказав голова Держкомтелерадіо.  

Наливайко не зміг пояснити, з чим пов'язане таке зволікання.

"Ми створювали юридичну структуру - Суспільне телебачення і радіомовлення. Це дуже важко йде. Це дійсно непросто. Але нам було складніше, тому що ми створювали на базі вже існуючих компаній. Інститут книги створюється з чистого листа. Чому так відбувається, я не знаю", - зазначив він.

А також поінформував, що Держкомтелерадіо готує план "Б" -  на випадок, якщо, на жаль, програма "Українська книга" не відбудеться.

"Назріло питання реформування державних видавництв. Тому що державні видавництва, як і приватні, є однією з точок фінансової підтримки "Української книги". Ми зараз готуємо план "Б", бо якщо програми "Українська книга" не буде, відповідно державні видавництва не отримають планові доходи, і треба думати про оптимізацію. Оптимізація також пов'язана з тим, що зараз значно зросли тарифи - і так було важко утримувати приміщення, тепер буде ще важче. Тому треба подумати про ті речі, які оптимізують ці витрати", - зазначив Наливайко. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-