Одеські катакомби внесли до реєстру об'єктів культурної спадщини

Одеські катакомби внесли до реєстру об'єктів культурної спадщини

Укрінформ
Три давні каменоломні Одеси, більш відомі як "катакомби", внесені фахівцями до Державного реєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини України місцевого значення.

Про це повідомляє Управління інформації Одеської міськради.

"Фахівці Міністерства культури України внесли три об'єкти культурної спадщини в Одеській області до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Це, зокрема, "Старовинна каменоломня Карантинної балки, 1811-1814 років", "Каменоломні Молдаванки, 1850-1880 років" та "Підземний хід Воронцовського палацу, 1826 року", - зазначили в мерії.

Найстарішою з катакомб вважають каменоломню Карантинної балки, що прорита на правому схилі балки під малоповерхової забудовою на глибині 10-15 метрів. Катакомби під районом одеської Молдаванки є єдиним підземним лабіринтом, прокладеним на глибині 15-25 метрів під міськими кварталами. Підземний хід Воронцовського палацу загальною протяжністю 140 метрів був свого часу пробитий на глибині 4 метри під схилом урвища в районі Військової балки.

Внесення одеських катакомб до Державного реєстру нерухомих об'єктів культурної спадщини і прийняття їх під охорону держави дозволить у подальшому ініціювати процедуру включення катакомб до Основного списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, вважають у міськраді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-