На Хортиці відкрилася унікальна виставка про Запорізьку Січ

На Хортиці відкрилася унікальна виставка про Запорізьку Січ

Укрінформ
У Запоріжжі на острові Хортиця відкрилася унікальна виставка про розвиток Запорізької Січі - "Часи козацькі - Січі Запорізькі".

Експозиційний проект Національного заповідника "Хортиця" вперше в Україні об'єднав у рамках однієї експозиції оригінальні предмети  XVI-XVIII ст. з територій існування знакових для історії козацтва Хортицької, Чортомлинської, Кам'янської і Нової (Підпільненської) Запорізьких Січей, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Традиційно Запорізьку Січ представляють як щось статичне. Ця експозиція покликана зруйнувати цей міф: показати, що за поняттями  Запорізька Січ в XVI столітті і в XVIII столітті ховаються абсолютно різні реалії", - повідомив генеральний директор Національного заповідника "Хортиця" Максим Остапенко.

Експонати для виставки обрані з власних фондів Національного заповідника "Хортиця", Дніпропетровського національного історичного музею ім. Яворницького і Нікопольського  державного краєзнавчого музею.

Історія кожної зі знакових Запорізьких Січей передається через персоналії знаменитих кошових отаманів різних епох розвитку Запорізької Січі: Дмитра Вишневецького, Івана Сірка, Костя Гордієнка і Петра Калнишевського. Серед експонатів унікальні козацькі шаблі і татарські ятагани, пістолі, інша зброя, прапори, а також монети і предмети побуту, церковного вжитку.

Експозиція представлена на території історико-культурного комплексу "Запорізька Січ", у залі одного з куренів, простір якого  візуально змінений і розширений за допомогою дзеркальних панно із зображенням козаків таким чином, що той, хто входить до залу, опиняється нібито в оточенні козаків різних періодів, століть і професій. Супроводжуюча відвідування виставки екскурсія розповідає про історію Запорізької Січі з моменту формування в 1511 році Остафієм Дашкевичем козацького війська з чіткою структурою та ієрархією аж до моменту знищення Січі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-