Врятовані скарби Італії: Порошенко передав музею Верони 17 картин

Врятовані скарби Італії: Порошенко передав музею Верони 17 картин

Фото
Укрінформ
Україна офіційно передала міському музею "Кастельвеккьо" міста Верона 17 викрадених  картин, знайдених у травні українськими правоохоронцями.

Участь у церемонії передачі у середу взяв Президент Петро Порошенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Жахлива трагедія сталася, коли картини найкращих майстрів людства були вкрадені з музею міста Верона. Думаю, це було, ніби вкрали частину серця цього міста. Але завдяки ефективній співпраці прокуратури, слідчих, прикордонників та інших українських правоохоронців вдалося не лише перекрити канал контрабанди мистецьких цінностей, не лише затримати контрабандистів, а й знайти ці безцінні твори мистецтва, які ми сьогодні, після завершення усіх офіційних процедур, повертаємо нашим італійським друзям", - заявив глава держави.

Він подякував італійській стороні за можливість продемонструвати українцям ці безцінні витвори мистецтва, які тимчасово виставлялися у музеї Ханенків. За його словами, протягом декількох тижнів цією нагодою скористалися десятки тисяч киян і гостей міста.

Порошенко також подякував уряду Італії за тверду та послідовну позицію з підтримки суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України під час агресії, яку РФ здійснює проти нашої держави та під час незаконної агресії Криму. Це, зокрема, було продемонстровано під час нещодавнього голосування щодо "кримської" Резолюції в Генасамблеї ООН та під час продовження санкцій ЄС проти країни-агресора.

Як повідомляло агентство, у травні 2016 року співробітники Держприкордонслужби знайшли 17 картин, які були викрадені у листопаді 2015 року з музею "Кастельвеккьо" у Вероні.

Операція "Близнюки" тривала кілька тижнів та була на особистому контролі Президента України. Полотна були знайдені на острові Турунчук, що на Одещині, за 1,5 км  від придністровського сегменту українсько-молдовського кордону.

Викраденням картин займалася група у складі громадян Італії та Молдови, а до переміщення картин також були залучені громадяни РФ і українка. При цьому, за даними Держприкордонслужби, у перевезенні викрадених картин до Придністров'я і потім до Росії була зацікавлена ФСБ РФ.

Знайдені українськими прикордонниками картини написані італійськими митцями 15-17 століть. Зокрема, це "Портрет хлопчика з дитячим малюнком" вартістю 2 млн євро та "Портрет молодого ченця-бенедиктинця" пензля Джованні Франческо Карото; "Святе сімейство" роботи Андреа Мантенья, що датується 1495 роком та оцінюється у 4 млн євро; "Дама з лікнідіями" Пітера Пауля Рубенса вартістю близько 1,5 млн євро; "Мадонна з куріпкою" Антоніо ді Пуччіо Пізанелло, що є візитівкою веронського музею та оцінюється у 4 млн євро.

Також колекція містить полотна Якопо Тінторетто ("Банкет Бальтасара", "Суд Соломона", "Перевезення святого Грааля", "Самсон", "Мадонна з немовлям", "Портрет чоловіка"), Ганса Де Йоде ("Морський порт", "Пейзаж"), Джованні Лоренцо Берніні ("Портрет Джіроламо Помпеї"), Доменіко Тінторетто ("Портрет венеціанського адмірала", "Портрет Марко Паскаліго"), Якопо Белліні ("Розкаяння святого Ієроніма").

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-