На Косівщині видали збірку творів Франка, написаних у Криворівні

На Косівщині видали збірку творів Франка, написаних у Криворівні

Укрінформ
В Івано-Франківську презентували збірку «Ось під нами Черемош ізвився», до якої увійшли 20 творів Івана Франка, які він написав у Криворівні.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила завідувачка літературно-меморіального музею Івана Франка у Криворівні Ганна Луцюк.

«До книги «Ось під нами Черемош ізвився» увійшли 20 творів Івана Франка, які були написані ним лише у Криворівні з 1906 до 1914 рік. Відбірку цих творів зробив наш науковий працівник Микола Дзура. Я знайшла ще два твори Франка. У книгу увійшли не лише надбання Франка на гуцульську тематику. Є вірші, проза, переклади», - розповідає Луцюк.

За її словами, нова книга, тираж якої 500 примірників, побачила світ завдяки Косівському видавництву «Писаний камінь».

У книгу увійшли не лише твори Каменяра, а й унікальні спогади про нього. Є тут і світлина місцевого фотографа, на якій Іван Франко начитує свої твори сільському учителю Завадовичу. Тоді, зазначає Луцюк, Франко вже не міг писати, а тому свої твори диктував. Унікальні кадри пам’ятає і син сільського учителя Роман Завадович, нині – дитячий поет та прозаїк, який теж поділився своїми спогадами про Франка.

Книга «Ось під нами Черемош ізвився» вийшла з нагоди відзначення Року Франка на Прикарпатті.

У селі Криворівня на Прикарпатті з 1953 року діє музей Івана Франка у будинку, де раніше зупинявся письменник. Тоді оселя належала місцевому різьбяру Василю Якіб’юку.

Криворівня була відомим місцем відпочинку, тут бували також Михайло Грушевський, Михайло Коцюбинський, Гнат Хоткевич, Лесь Курбас, Костянтин Станіславський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-