"Мистецький Арсенал" отримав нового гендиректора

Укрінформ
Генерального директора ДП "Національний культурно-мистецький та музейний комплекс "Мистецький арсенал" обрали у четвер, 7 липня, на другому засіданні конкурсної комісії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Члени комісії заслухали по дві стратегії розвитку Мистецького Арсеналу - на 1 і 5 років - від чотирьох претендентів на посаду: Федора Александровича, Наталії Заболотної, Олесі Островської-Лютої та Оксани Чепелик. П'ятий конкурсант, допущений до другого етапу відбору, Владислав Тузов на засідання комісії не прийшов.

За кандидатуру Олесі Островської-Лютої після презентації концепцій і обговорення проголосувало п'ятеро з членів комісії, чотири були проти.

За словами Островської-Лютої, Мистецький Арсенал через п'ять років має стати "флагманською інституцією української культури, яка інтегрує різні види мистецтва - від сучасного мистецтва, нової музики до театру, літератури і, звичайно ж, музейний компонент".

"Сучасне мистецтво і сучасна література не мають своєї інституції повною мірою, яка би могла допомагати розвитку. Мистецький Арсенал є чудовим місцем для цього, його траекторія це підтверджує. Програмна діяльність могла би поділятися за напрямами-лабораторіями, тобто була би більш структурована. І ключовою фігурою в кожній лабораторії мав би бути її куратор - людина, яка модерує ідеї, допомагає їм народжуватися, допомагає формувати порядок денний всередині Арсеналу через механізм ради кураторів", - сказала, зокрема, Островська-Люта, презентуючи своє бачення майбутнього Мистецького Арсеналу.  

При цьому вона висловила думку, що "Мистецький Арсенал не повинен був би так залежати від особи директора".

"Вага особи директора мала би бути десь 30 відсотків. Все решта має бути вага талантів самого Арсеналу, його працівників", - сказала Островська-Люта.

Вона також додала, що "інфраструктура Мистецького Арсеналу, беручи до уваги місію, пов'язану з інтеграцією, мала би мати характер кластера: основні галереї, лабраторні приміщення, але так само малі інституції - і комерційні, і некомерційні, - які допомагають розвиватися креативним індустріям".

Олеся Островська-Люта відома як керівник програм і проектів фонду Ріната Ахметова "Розвиток України" і голова правління фундації "Центр Сучасного Мистецтва". Вона розробила програму грантів для молодих митців "і3: ідея, імпульс, інновація". Організувала кілька міжнародних конференцій в галузі культурної політики. У 2014-му була першим заступником міністра культури України Євгена Нищука. Зараз є керівником аналітики в аналітичному центрі pro.mova. Також вона - член експертної платформи "Культура-2025" та Альянсу культури.

Конкурс на посаду гендиректора Мистецького Арсеналу проводило Державне управління справами. Впродовж шести років поспіль посаду гендиректора обіймала Наталія Заболотна. 13 травня цього року її контракт закінчився.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-