У

У "Відкритій ночі" цьогоріч змагатимуться майже 20 фільмів

Укрінформ
За головний приз кінофестивалю національного кіно "Відкрита ніч. Дубль 19" боротимуться 19 фільмів.

Про це заявив у середу на прес-конференції президент і арт-директор фестивалю Михайло Іллєнко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас цього року в конкурсній програмі 19 фільмів - в секціях ігрового кіно, документального кіно і анімації. Це 4 години, які переглядає журі. Позаконкурсна програма - 12 фільмів. Таким чином цього року у фестивалі демонструватиметься 31 фільм", - сказав Михайло Іллєнко.

За його словами, всі ці фільми готуються для перегляду не лише на майданчику в Києві, на Арт-причалі Київського річкового порту, чимало майданчиків буде в містах зони АТО.

"У нас дуже широке коло партнерів, оскільки кілька років поспіль ми розповсюджуємо фестиваль через інтернет. Список довгий, в ньому і прифронтові міста. Минулого року в зоні АТО у нас було 4 майданчики, цього року буде більше. Це Слов'янськ, Сергіївка, Рубіжне, Старобільськ, Мангуш, Волноваха, Нікольське, Лисичанськ, Райгородок, Святогорськ, Бахмут, Сєверодонецьк та інші міста. Як показало життя, там нас приймають дуже охоче. Є у нас зарубіжні майданчики: у Великобританії - Манчестер і Лондон, у Словенії - Любляна. Решта з 60-ти майданчиків - це Україна: міста, села і навіть є один хутір", - розповів Іллєнко.

Він зазначив, що у журі - кіно- і театральний критик Олег Вергеліс, продюсер Ігор Савиченко, представники чеської делегації та українського кінематографа.

"Також цього року ми зробили невеликий крок по зближенню влади і мистецтва. І до журі запрошені відомі українські політики. Охоче відгукнулися Олександр Бригинець, Руслан Кошулинський, Оксана Корчинська, Микола Княжицький, Єгор Соболєв", - поінформував президент фестивалю. 

Іллєнко також наголосив, що таке велике поширення фестивалю -  на 60 екранів - означає і велику відповідальність, тому до відбору фільмів підходили особливо вимогливо: "Ми пропонуємо авторські моделі, які сприймаються як моделі України, особливо за кордоном, де на нас дивляться зараз з підвищеною увагою. У нас війна, хочеться, щоб це звучало актуально, щоб це було альтернативою тієї пропаганди, яка розповсюджується в світі з боку нашого сусіда".

 Він також повідомив, 50 тис. грн для Гран-прі запропонував постійний партнер фестивалю Райффайзен Банк Аваль. Також вручать три призи переможцям конкурсу Глядацьких симпатій в чеській програмі на загальну суму 11 600 грн, складену із вступних внесків учасників (на фестиваль надійшло 116 фільмів, кожен внесок - 100 грн.).

Цього року партнером міжнародної гостьової програми стане Чеський центр у Києві. Програма буде реалізована впродовж дня відкриття фестивалю - 25 червня.

Як розповіла директор Чеського центру в Києві Луція Ржегоржікова, вони привезуть на фестиваль трьох молодих режисерів, представлять 10 фільмів - 8 короткометражних, володаря Оскара - вигадану документалку "Ропаки", фільм за відомим есе Вацлава Гавела "Анатомія гегу". Всі фільми - з українськими субтитрами.

Партнери фестивалю - Київська міська рада та Держкіно України. 

Фото: Ми кияни

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-