Мінкульт порахував музеї, що залишилися під окупантами

Мінкульт порахував музеї, що залишилися під окупантами

Укрінформ
Близько сотні українських музеїв нині опинилися на тимчасово окупованих територіях.

Про це заявила у понеділок на брифінгу начальник управління музейної справи та культурних цінностей Міністерства культури Василь Рожко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За статистичними даними, близько 70 музеїв опинилися на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу - орієнтовно по 35. Але за нашими останніми підрахунками, тих музеїв - близько 100, точніше 99, враховуючи Крим, Севастополь, Луганську і Донецьку області за лініями вогню. І понад 1 мільйон музейних предметів, навіть за деякими даними до 2 мільйонів, опинилися за межею досяжності української влади", - сказав Рожко.

Він додав, що Росія змінила законодавство, оголосивши культурну спадщину Криму своєю. І якщо суходіл є контрольований, то водні шляхи і протока не контрольовані, тому під виглядом виставок, реставраційних робіт чи досліджень можуть вивозитися українські культурні цінності з тимчасово окупованого Криму.

За його словами, протягом тривалого часу до окупації не здійснювалися заходи з комплексної інвентаризації фондів, складання електронної бази, реєстру. Тому за останні 1,5 року Мінкультури України інтенсивно це робить, хоч і в складних умовах.

"Безпосереднього контакту з музеями на окупованих територіях і інформації, що там відбувається, немає. Люди налякані, не йдуть на контакт, для людей насправді є загроза. Керівник Луганського музею 2 місяці просиділа в підземеллі просто за доносом. Ми розуміємо, що після дзвінків, після контактів до людей приходять спеціальні служби і погрожують, допитують і так далі", - розповів Рожко.  

За словами чиновника, від руйнувань, яких найбільше сталося в 2014 році, найбільше постраждав Донецький краєзнавчий музей. З 29 залів - 25 зруйновано, що призвело до втрати більшої частини колекції. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-