Кириленко: Світ має ігнорувати російські музеї з кримськими експонатами

Кириленко: Світ має ігнорувати російські музеї з кримськими експонатами

Укрінформ
Уряди держав світу мають припинити співпрацю з музеями РФ, які беруть на збереження предмети із заповідників та музеїв Криму.

На цьому наголосив віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко під час парламентської години запитань до уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мінкультури наголошує на тому, що є великою необхідністю проведення переговорів із представниками урядів іноземних держав, щоби була припинена будь-яка міжнародна взаємодія з тими російськими музеями, щодо яких з'являються відомості про те, що вони беруть на збереження чи експонування предмети музейного фонду із заповідників і музеїв, які перебувають на території Криму і належать Україні. З такими російськими музеями міжнародна спільнота має зупиняти будь-яке співробітництво з огляду на те, що будь-яке переміщення культурних цінностей, які перебувають на території Криму, за межі адмінкордону Криму є незаконним. І це підтверджено також рішенням Генасамблеї ООН по Криму", - підкреслив Кириленко.

Він додав, що Міністерство культури розробило зміни до кількох статей Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" з метою посилити механізм захисту культурної спадщини на окупованих територіях Криму. Найближчим часом вони будуть внесені на розгляд парламенту.

Кириленко також уточнив, що станом на 1 січня 2014 року кількість предметів основного фонду, які зберігались у музейних закладах Криму, становила 925,916 тис. одиниць зберігання, а у місті Севастополі - 321,444 тис. одиниць.

"Тобто більше мільйона предметів основного державного музейного фонду перебувають на території тимчасово окупованого Криму. І щойно з'являються факти незаконного переміщення цих цінностей, Мінкультури жорстко реагує на це - через механізм ЮНЕСКО, інші міжнародні механізми", - сказав міністр культури.

Він уточнив, що останнім часом були два офіційні звернення до міжнародних інституцій і ЮНЕСКО: щодо незаконного занесення РФ до федерального резерву заповідника "Херсонес Таврійський" та часткової руйнації одного із об'єктів - башти №19 Генуезької фортеці, яка була частково зруйнована внаслідок того, що окупанти не приділяють жодної уваги збереженню культурної спадщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-