Джамала: Це була стовідсоткова перемога музики

Джамала: Це була стовідсоткова перемога музики

Аналітика
Укрінформ
Переможниця Євробачення-2016. Джамала. Стильна. Красива. Дуже своя, королева без важкості корони.

Про перемогу на Євробаченні

"Мені здається, що це була абсолютно стовідсоткова перемога музики. Я давала, дійсно, більше сотні інтерв'ю, зокрема, й на загальних прес-конференціях, і кожен журналіст мені дякував за те, що я беру участь цього року, бо це підвищує рівень конкурсу. Вони не знали, що означає "1944", не розуміли, що саме я співаю у приспіві, але вони дякували за музику", - підкреслила Джамала. 

Вона вважає, що це стало зрозуміло відразу "з першої репетиції, коли всі вже почули пісні вживу", а не в аудіоформаті.

"Я казала про те, що не вірю відеокліпам, я не вірю флешці альбомній пісень, які представлені, я вірю тільки в живий перформенс. От на сцені, в ту саму годину, коли ти співаєш, там і буде дійсний переможець. Там буде зрозуміло всім... І з першої репетиції посипались такі заяви, що я - переможниця, тому що всі почули 42 пісні - і вони достатньо рівні і по звучанню і по змісту: бла-бла-бла... Я відрізнялась і по змісту, і по саунду, по звучанню", - сказала Джамала.

Співачка сказала, що була впевнена в своїй перемозі, і подякувала всім, хто в неї вірив. 

"Я дуже хотіла цієї перемоги. Я, можливо, трішечки зухвало казала це, що я їду за перемогою. Всі трішечки посміхалися, ніхто не вірив, але, дійсно, в нас усе вийшло. Я дякую всім, хто вірив", - наголосила Джамала. 

Про те, чому Лазарєв не переміг 

Джамала вважає, що Росія на "Євробаченні-2016" презентувала дуже крутий номер, але Сергію Лазарєву не вистачило вокалу.

"Дійсно Сергій дуже круто підготувався, у нього був крутий номер, крута пісня, все було супер. Але просто вони не врахували такий момент, що будуть дуже сильні люди вокально, просто круті співаки. Австралійка просто неймовірна. Болгарія. Ну, просто такий момент..." - сказала Джамала.

Водночас вона розповіла, що з російським виконавцем на конкурсі були нормальні стосунки. 

"Ми забували про те, що ми зараз якось там повинні не здороватися чи щось таке. Ні, я привіталася з Сергієм, я побажала йому успіху і він мені - так само. І він мені сказав, що цей рік дуже сильний за виконавцями, як ніколи", - зазначила співачка. 

Про критику

Джамала намагається дистанціюватися від негативу, який лунає щодо перемоги України на "Євробаченні", і по-своєму пояснює таку реакцію.

"Я намагаюсь не читати нічого. Знаєте, просто є така у людей риса - вони дійсно дуже-дуже важко сприймають поразку. Ну, що ми зробимо, ми такі люди, такі слабкі. Це просто прояв слабкості".

А ще співачка підкреслила, що і не сумнівалася у підтримці глядачів з Росії

"Коли мене питали, скільки (балів) я розраховую отримати від Росії, я казала: одинадцять, не менше одинадцяти. Я трішечки помилилась, але я була впевнена... Я просто знаю, що люди, які мали якийсь такий біль у минулому, - вони можуть не розуміти, про що саме я співаю, але вони точно знають, що це про них, - просто відчули цей плач", - підкреслила вона.  

А на запитання, чи має Росія взяти участь у "Євробаченні-2017", відповіла: "Мені здається, що вони повинні приїхати!".

Джамала також тішиться, що майже всі учасники "Євробачення" дуже щиро її привітали з перемогою.

"Цікаво, що всі, майже всі конкурсанти підійшли до мене і привітали. І всі сказали: ми знали, ми знали, ти була найкраща. І Амір - виконавець з Франції - сказав: я дуже хочу заспівати з тобою пісню. Композитор, який написав пісню виконавиці з Болгарії, сказав: я дуже хочу з вами зробити якусь спільну роботу. Тобто дійсно з музичної точки зору була дуже велика цікавість", - розповіла співачка. 

Про пропозицію змінити громадянство

Джамала не збирається змінювати громадянство.

На запитання, як вона реагує на «пропозицію» Росії змінити громадянство і переїхати до Криму, співачка відповіла: «Ні, дякую. У мене вже є громадянство - і іншого мені не потрібно».

Про присвоєння  звання народної артистки

 Із присвоєнням почесного завання народної артистки України для Джамали нічого не змінилося. Важливіше - по-справжньому бути народним.

"Я казала вже, що мені трішечки смішно. Навіть не трішечки, а смішно. Мені приємно. Дякую дуже, але я люблю Майкла Джексона і Уїтні Х'юстон без усяких там народних регалій. Мені здається, що музиканти і артисти дійсно мають по-справжньому бути народними. Вони повинні збирати зали, їх музику повинні слухати. А просто ця медаль, ця нагорода дуже приємна. Але для мене особисто нічого не змінилося. Просто приємно", - підкреслила Джамала.

Про похід у політику - "Нізащо!"

У відповідь на запитання "Для України, особливо для кримських татар, Ви стали особливим символом перемоги. Чи заради них Ви готові були б піти в політику?", Джамала заявила: "Нізащо!".

"No Way. Ні-ні-ні. Мені навіть трошечки сумно, що так багато асоціюють цю пісню з політикою. Для мене це, перш за все, музичний витвір. Я вклала стільки там своєї душі. І мені здається, що там, де є політика, там немає почуттів. А в музиці - навпаки! Тільки почуття можуть розповісти. Жодні аранжування, жодні слова не можуть розповісти. Тільки музика, справжня музика може розповісти дуже багато", - схвильовано сказала співачка.  

Вона ще раз повторилася: "Це просто різні полюси - політика і музика. Мені не туди. Взагалі". 

Однак, їй  небайдуже, що кримчани, сідаючи в маршрутку, кажуть: "Крим - це Україна" і ... зникають.

"Я ще не думала про те, щоб займатися миротворчою діяльністю. Я просто музикант. Я просто написала цю пісню... Але я цим дуже переймаюся, мені не байдуже. Я знаю  друзів, які зараз просто переживають за своїх родичів, тому що вони зайшли в маршрутку в Криму, сказали: "Крим - це Україна" і - не повернулися додому. Але я не знаю, як допомогти зараз", - розповіла Джамала. 

Вона додала, що присвячує свою перемогу людям, які пережили депортацію.

"Я дуже рада, що в нас все вийшло. Я присвячую цю перемогу своїм рідним, своїм людям, які пережили цю трагедію. Якщо чесно, мені б хотілося, щоб ця пісня не була написана. І щоб цієї трагедії не було, не було "1944". Люди повинні любити один одного, намагатися знайти щастя в цьому житті, а не страждати і ховати своїх дітей", - сказала співачка.

Про батьків, які залишилися в Криму: "Під  будинком моїх батьків сплять журналісти російських каналів" 

Будинок батьків Джамали - в облозі російських журналістів, які після перемоги співачки на Євробаченні мають намір узяти в них коментарі. 

"Батьки мої спілкуються зі мною щодня. Вони зараз просто плачуть. І отримують дуже багато привітань. До них просто ціле паломництво, до їх дому. З неприємного те, що під нашим домом сплять журналісти каналів "Россия",  "Москва-24", LifeNews. Це дійсно незручно. Вони (батьки) зачиняють дім і їдуть до родичів, переховуються там. Це неприємно. Вони відмовляються давати коментарі", - сказала Джамала.  

Вона заявила також, що завтра, 18 травня, у День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, братиме участь в офіційних заходах у столиці. 

"Я обов'язково завтра буду на Майдані і буду в Оперному театрі. Я не знаю, чи буде можливість заспівати. Зараз вирішується питання стосовно звуку. Але те, що я буду там, це стовідсотково", - підкреслила співачка. 

***

Представниця України Джамала 15 травня 2016 року виграла міжнародний пісенний конкурс Євробачення.

Українська співачка перемогла з композицією "1944", присвяченою депортації кримських татар у 1944 році.

Вона отримала 211 балів від журі, і 323 - за підсумками смс-голосування глядачів. Сума у 534 бали вивела її на перше місце.

Останні роки на конкурсі діє система голосування, за якою 50% голосів дають представники національного журі країни, а 50% - глядачі. Професійне журі віддало перевагу представниці Австралії Дамі Ім, а більшість глядачів проголосувала за виступ росіянина Сергія Лазарєва. Українська співачка в обох випадках обійняла другу позицію (211 балів від журі і 323 - за результатами смс-голосування), однак сумарний результат - 534 бали - вивів Джамалу на перше місце. Австралійка з 511 балами посіла другу сходинку, а представник РФ, який набрав 361 бал, став третім.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-