Docudays оголосив своїх переможців

Docudays оголосив своїх переможців

Укрінформ
13-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який завершується 1 квітня, провів напередодні церемонію нагородження фільмів-переможців. 

Про це повідомляє прес-служба фестивалю. 

"Фільми змагались за нагороди у чотирьох конкурсах - Docu/Життя, Docu/Право, Docu/Коротко і Docu/Україна, а також за спеціальний Приз від студентського журі. Традиційно фаворита організатори фестивалю відзначили премією імені Андрія Матросова. Свого переможця обирали і глядачі фестивалю", - зазначається в повідомленні.

У конкурсі Docu/Життя головний приз - за величне та тонке зображення прихованого та клаустрофобного світу, наповненого пам'яттю та болем, - отримала стрічка "Крісло твого батька" Алекса Лора та Антоніо Тібальді (Італія-США-Іспанія). Особлива відзнака конкурсу - фільм "Varta 1, Львів, Україна" Юрія Грицини (Україна). 

Головний приз конкурсу Docu/Право отримала стрічка "Звіть мене Маріанною" Кароліни Бєлявської (Польща) - за людяність, вміння відстоювати свої права, незважаючи на зовнішні та внутрішні перешкоди, всупереч фізичному болю і несприйняттю оточення. Почесні дипломи Docu/Право отримали фільми "Цензуровані голоси" режисерки Мор Луші (Ізраїль-Німеччина) і "Серед вірян" Гемаля Тріведі та Могаммеда Алі Накві (США-Пакистан).

Приз Docu/Коротко отримав фільм "Кінець світу" Моніки Павлючук (Польща). Спеціальну відзнаку Docu/Коротко - стрічка "Саламанка" Руслана Фєдотова та  Аляксандри Кулак (Росія). 

Першу в історії Docudays UA нагороду Docu/Україна отримав фільм "Люди, які прийшли до влади" Олексія Радинського та Томаша Рафа. Особливу відзнаку Docu/Україна - стрічка "Reve та Stohne on Tour" Надії Парфан (Польща-Україна). 

Приз студентського журі отримав фільм "Панорама" Юрія Шилова (Україна).

Приз імені Андрія Матросова організатори Docudays UA вручили стрічці "Десять секунд" Юлії Гонтарук (Україна) - за майстерне зображення всепоглинаючого відчаю й непереможного оптимізму, поєднаних в одних і тих же людях у момент трагічних обстрілів Маріуполя.

Приз глядацьких симпатій - "Девід і я" Рея Клонскі та Марка Леймі (Канада). 

Найкращий український документальний фільм програми Docudays UA-2016 обрав і кінофестивальний дистриб'ютор Lеtter to Fest - це стрічка "Панорама" Юрія Шилова. Приз від дистриб'ютора - сертифікат на безкоштовну подачу фільму на 50 міжнародних кінофестивалів.

Під час церемонії закриття також оголосили результати всеукраїнського конкурсу "The Guardian прямує в Україну", в якому змагалося шість проектів документальних фільмів. За результатами фінального пітчингу грант у 5000 фунтів від британського видання The Guardian отримав проект "Матч її життя" Аліси Коваленко.

Docudays UA та Британська Рада в Україні також обрали своїх фаворитів: Docudays UA вручив 3000 фунтів Семену Мозговому за "Історію зимового саду", Британська Рада - грант у 3000 фунтів проектові "Ленінопад" Світлани Шимко.

Впродовж насиченого фестивального тижня глядачі побачили 93 фільми із 43 країн світу, відвідали 110 кіносеансів та 24 правозахисні події (тренінги, дискусії, майстер-класи, круглі столи, презентації проектів). Молоді документалісти мали змогу поспілкуватися зі знаними експертами документальної індустрії під час традиційної освітньої майстерні Docu/Class. 

Після церемонії відбулася українська прем'єра фільму "Маріуполіс" литовського режисера Мантаса Кведаравічюса. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-