«Восьме диво світу». Сухішвілі в Києві

«Восьме диво світу». Сухішвілі в Києві

Фото
Укрінформ
Національний балет Грузії «Сухішвілі» концертом у Національному палаці «Україна» в Києві 10 березня розпочав турне по Україні.

Кожен гастрольний тур проходить з успіхом і завжди збирає повні зали. А це вже одинадцятий приїзд славетного ансамблю в Україну.

«Нас публіка завжди із захватом приймає. Ми дуже любимо приїжджати в Україну. Кожен тур для нас - це свято, тому що ми дуже любимо українського глядача, а український глядач любить нас, і це відчувається», - говорить Ніно Сухішвілі. Ніно - художній керівник колективу, створеного ще в 1945 році її дідусем Іліко Сухішвілі та бабусею Ніно Рамішвілі.

Завдяки старанням родини Сухішвілі мистецтво національного танцю Грузії стало активно розвиватися і завойовувати популярність. Іліко і Ніно зробили свою мрію реальністю: грузинська культура танцю отримала світове визнання, а молоді люди стали партнерами не лише на сцені, але і в житті, їх справу продовжили діти, а тепер і онуки.

Династія Сухішвілі керує колективом ансамблю протягом трьох поколінь: I покоління (1945-1985 рр.) - Ніно Рамішвілі та Іліко Сухішвілі, II покоління (1985-2000 рр.) - Тенгіз і Інга Сухішвілі (діти), III покоління (з 2000 року) - Ніно і Іліко Сухішвілі (онуки). На самому початку балет складався всього з 35 осіб. Перший виїзд за кордон був у 1948 році. Тоді ансамбль вперше побував на гастролях у Європі, а після - в Австралії та Америці, де виступи «Сухішвілі» були визнані «кращим шоу на Бродвеї».

«Сухішвілі» став першим ансамблем народного танцю, який виступив на сцені La Scala в Мілані в 1967 році. Тоді завіса піднімався 14 разів - рекорд знаменитого тенора Енріко Карузо (11 разів) був побитий, а газети, захлинаючись словами, писали: «Грузинські артисти балету - сама досконалість!», «Союз чоловічої бравади і жіночої граціозності», «Їх танець кидає виклик законам гравітації».

Слава колективу ставала справді світовою. «Восьме диво світу» - саме так охрестила ансамбль «Сухішвілі» міжнародна преса.

Сьогодні ансамбль складається з 500 танцюристів і власного оркестру. За всю свою історію колектив побував в більш ніж у 250 турне, об'їздив 5 континентів, 88 країн, провів 12 300 концертів, а глядачами вистав трупи стало більше 7 мільйонів осіб.

Програма, створена Іліко Сухішвілі та Ніно Рамішвілі, давно стала класикою. Але їх онук Іліко Сухішвілі вирішив не зупинятися на досягнутому і впровадив сучасні танцювальні елементи. «У нас є спеціальні програми, де присутні традиційні танці та номери з новими рухами. В сьогоднішній програмі у першій частині представлені традиційні танці, а в іншого - змішані», - розповів танцюрист балету Іраклі Шенгелія.

На концерті в Києві хітом програми став український гопак - глядачі безперервно аплодували протягом усього номера, після закінчення якого зал плескав стоячи, а діти закидали артистів квітами.

«Ми вирішили поставити гопак у подарунок українцям. Ми часто готуємо танець в подарунок народу, куди ми приїжджаємо. У Болгарії ми танцюємо болгарські танці, в Ізраїлі - єврейські і так далі. У нас майже всі танці світу є», - сказала Ніно Сухішвілі.

Вражали і інші номери, адже ансамбль відобразив у танцях колорит конкретного регіону Грузії. Були представлені танці горян, пастухів, мисливців, воїнів, жителів узбережжя і міста. Глядачі отримали можливість побачити, як жили ці люди, що воювали і любили. Але найбільше вразив номер, в якому дві групи танцюристів зображували батальну сцену. Вони билися на кинджалах, як раптом з'явилася дівчина і зірвала хустку з голови. У цей момент чоловіки опустили очі і припинили бій. Але щойно дівчина зникла - з-під кинджалів знову полетіли іскри.

На концерті в Києві були люди різного віку та соціального статусу. Однак здивувало, як багато молодих людей прийшли на цей виступ.

«Я поважаю людей, які дуже багато працюють і люблять свою справу. Це професійний ансамбль з відточеними і синхронними рухами. Хотілося помилуватися їхнім виступом», - розповіла прихильниця Національного балету Грузії Катерина Гончарук.

Відвідав вчорашній концерт і третій Президент Грузії, а нині - голова Одеської обласної державної адміністрації Михайло Саакашвілі.

«Я знайомий з керівником ансамблю і багатьма учасниками. Я весь час їх підтримував. Вони стали візитною карткою не тільки Грузії, вони стали і українським ансамблем тому, що їх головна сцена - це Україна», - сказав Саакашвілі, який був на концерті разом з народним депутатом України Сергієм Лещенком.

«Ми думали, що Саакашвілі з'явиться на концерті в Одесі 18 березня, але він вирішив прилетіти в Київ і прийти на наш концерт саме сьогодні. Це був сюрприз для нас», - прокоментувала появу політика Ніно Сухішвілі.

...Цей вечір закінчився бурхливими оваціями. Глядачі так довго аплодували стоячи, що актори змушені були вийти на біс. У Києві відбудуться ще два концерти, а потім Національний балет Грузії чекають Біла Церква, Кіровоград, Миколаїв, Херсон, Одеса, Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Запоріжжя і Харків.

Анастасія Адрова

Фото: Павло Багмут / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-