Продюсера Джамали тішить, що Євробачення проводить не Держдума

Продюсера Джамали тішить, що Євробачення проводить не Держдума

Ексклюзив
Укрінформ
Пісня Джамали "1944", з якою вона поїде на Євробачення, не має політичного підтексту, і такі слова, як "депортація", "кримські татари", "Росія" і навіть "Радянський Союз", у ній відсутні.

Це підкреслив PR-директор співачки Денис Козловський у коментарі Укрінформу.

"Пісня Джамали не має ніякого політичного підтексту. І подібні заяви - це спекуляції. У пісні є приспів кримськотатарською. Про нього Джамала говорила, що це цитата її прабабусі: "Я не змогла тут провести свою юність, тому що ви забрали мій світ". І тут, і в англійських словах немає абсолютно ніякої політики. Немає слів "депортація", "кримські татари", "Росія" і навіть "Радянський Союз". Я думаю, що в ЕВU (Європейський мовний союз. - Ред.), де розглядають усі тексти, звичайно ж, проаналізують і цей і нічого упередженого там не знайдуть", - сказав Козловський.

Слова Джамали, що пісня розповість про Україну те, чого Європа ще про неї не знає, на його думку, можуть означати, що вона представить культуру країни не лише у традиційному аспекті, в якому її звикли сприймати. Вона покаже, що у загальній українській культурі є ще і кримськотатарська.

"Тому і приспів вона співає кримськотатарською, тому там звучить дудук. Там вплетені різні інструменти, і кримськотатарські у тому числі, - для того, щоб показати українську музику багатогранною. Але, звичайно ж, Джамала мала на увазі і ті сторінки з історії України, які не дуже відомі звичайному європейському слухачеві, і конкретно цю історію, пов'язану з депортацією кримських татар", - додав Козловський.

Він вважає все-таки, що на результат голосування вплинули і виконавський рівень, і, "звичайно ж, політика" (згідно з опублікованими на сайті СТБ даним, Джамала отримала 37,77% голосів глядачів із 382,5 тисячі, які взяли участь у голосуванні), але переконаний: заява представника Російської держдуми про те, що пісня політизує Євробачення, і його сподівання, що її не допустять до конкурсу, - безпідставні.

"Якби Держдума проводила конкурс, я припускаю, що нас могли б усунути. Але його проводить ЕВU - і подібне виключено. Шукати у пісні Джамали політичний підтекст - це все одно, аби співака, який виконав пісню про Холокост, звинуватити у тому, що він хоче скривдити Німеччину і німців", - вважає PR-директор.

При цьому він припускає, що у разі, якщо ЕВU все ж угледить у пісні щось, чого бути не повинно, текст може бути виправлений. "Таку процедуру передбачено, і такі випадки в історії Євробачення були. Але, думаю, у нашому випадку цього не станеться. Навряд чи нас хтось попросить щось переписувати", - сподівається він.

Козловський також не бачить ніякого скандалу в тому, що хтось із Росії невдоволений нашою піснею.

"Про який скандал йдеться? Усього лише хтось із Державної Думи підняв галас. Ну то й що? Вони живуть в іншій країні. І це не Швейцарія, де знаходиться ЕВU. І офіційно вони не можуть вплинути на рішення органу, який проводить Євробачення. Принаймні, нам про це не відомо. ЕВU - організація, що діє згідно із заявленими принципами і прописаними правилами. Навряд чи вона їх змінюватиме під тиском якоїсь конкретної країни", - сказав представник співачки.

Він також не вважає, що "цей галас" ставить під загрозу участь Джамали - а відповідно й України - у Євробаченні-2016. А що стосується шансів на перемогу, то про це у команді співачки взагалі не думають.

"Джамала - така людина, що якщо вона за щось береться, то доводить це до кінця. І якщо вона бере участь у конкурсі, як вона сама сказала, то завжди його виграє. Які у нас шанси на перемогу, які ставки роблять букмекерські контори, ми не відстежуємо і навряд чи відстежуватимемо. Для нас головне - зробити все, що від нас залежить. А далі - будь, що буде", - підкреслив Козловський.

Коментуючи слова Джамали про можливу підтримку проекту державою, він відзначив, що команда впритул цим питанням ще не займалася, відомо лише, що частина витрат на себе бере канал СТБ. А промотури, на думку Джамали, можливо, і немає сенсу проводити.

"Раніше інтернет був розвинений абсолютно на іншому рівні. Наразі соціальні мережі широко розвинені, рівень проникнення абсолютно інший, і це може виявитися набагато ефективнішим і менш витратним, ніж якщо їздити з промотурами до європейських столиць і виступати на вечірках, що збирають від сили пару сотень осіб", - додав він.

Але все-таки перемога Джамали у будь-якому разі важлива для України, погодився PR-директор. 

"Перемога - це промо для країни. І це абсолютно позитивна річ. Ми станемо відоміші не через якісь неприємні події у політиці, не через війни або анексію Криму. А тому, що представник України перемагає на такому масштабному телевізійному конкурсі, аудиторія якого налічує десятки мільйонів осіб! І люди побачать Україну в абсолютно іншому світлі - позитивному, побачать, що у ній є талановиті музиканти, високого рівня музика", - підкреслив Козловський.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-