"Велику українську енциклопедію" повністю надрукують до 2026

Ексклюзив
Укрінформ
Проект "Велика українська енциклопедія" у друкованому варіанті має бути завершений 2026 року. Але в електронному вигляді частина ВУЕ з'явиться вже до кінця 2016 року.

Про це заявила директор ДНУ "Енциклопедичне видавництво", заступник голови Головної редакційної колегії ВУЕ Алла Киридон у коментарі кореспондентові Укрінформу.

"Пріоритет ми робимо зараз на електронній версії "Великої української енциклопедії". Вона з'явиться вже цьогоріч. І формуватиметься не за томами відповідно до алфавіту. Ми змінили принцип, бо застаріває інформація першого тому на "А". Ідея така, що в електронному варіанті мають бути 10-20% термінів від "А" до "Я" з усіх напрямків", - сказала Киридон.

Вона нагадала, що спочатку "Велика українська енциклопедія" у двох версіях - електронній та друкованій - задумувалася як проект з 2013 до 2020 року. У січні 2015 року указом президента термін видання було пролонговано до 2026 року.

"Останні п'ять років, із 2021 по 2026, після апробації матеріалу, планується присвятити виданню друкованої версії - аби не змінювалися конотації й акценти і ми мали продукт якісний. До кінця 2026 року енциклопедія має бути видана повністю. Поки що ми орієнтуємося на 30 томів. І плануємо видавати по 6 томів на рік", - зазначила Киридон.

За її словами, на сьогодні визначена загальна кількість статей - 70 тисяч. Але це база, яка може варіюватися і зрости до 100 тисяч. До друкованої версії, з огляду на формат енциклопедії, враховуючи обсяг і якість матеріалів, увійдуть не всі статті з електронного варіанту, який може не обмежувати себе обсягами.

"Ми прагнемо того, щоб на одне гасло було кілька авторів - з різними підходами, різними інтерпретаціями. Потім оприлюднимо цей варіант, проведемо обговорення. Як результат дискусії  матимемо якісний продукт, найкращий варіант увійде в друковану ВУЕ", - підкреслила директор ДНУ "Енциклопедичне видавництво". 

Вона додала, що вже готовий портал для ВУЕ, який функціонує для внутрішньої роботи, але буде і зовнішня сторінка для ознайомлення з електронною енциклопедією. "Нині йдуть переговори про спільну співпрацю з Вікімедіа. Ми будемо розміщати там статті і використовувати їхню платформу", - додала Киридон.

Директор "Енциклопедичного видавництва" також уточнила, що автори статей працюватимуть без гонорарів, держава не має на це коштів. "Це складна наукова праця, але праця заради престижу і заради самої України", - сказала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-