Пам'ять Героїв Крут вшанують у Музеї Івана Гончара

Пам'ять Героїв Крут вшанують у Музеї Івана Гончара

Укрінформ
Вечір пам'яті героїв, загиблих під Крутами, відбудеться 29 січня в НЦНК "Музей Івана Гончара".

Про це повідомили в адміністрації музею.

"Десятиріччями історія бою під Крутами або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом Червоної армії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків "Вільного козацтва", що загалом нараховував близько 400 вояків.  Загін отримав переконливу військову перемогу, зупинив наступ ворога і здійснив організований відступ, під час якого руйнував за собою колії і мости. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, що врятувало молоду українську державність", - нагадали організатори вечора.

В програмі заходу: виставка фотохроніки про події січня 1918 року; демонстрація стрічки "Бій під Крутами"; виступ наукового співробітника Інституту національної пам'яті Павла Подобєда "Історична правда".

Також відбудеться концертна програма пошани відомих українських виконавців, зокрема, народної артистки України Раїси Недашківської, заслуженої артистки України Руслани Лоцман, барда, ведучого Майдану Володимира Гонського, Медеї та Адріани Навруцьких.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-