Національна опера відзначить День Соборності масштабною постановкою

Національна опера відзначить День Соборності масштабною постановкою

Укрінформ
Національна опера України відзначатиме День Соборності однією з наймасштабніших постановок останніх років - оперою Георгія Майбороди "Ярослав Мудрий", у якій задіяна майже вся трупа театру.

Про це повідомляє прес-служба Національної опери.

"Це монументальний, орієнтований на ідею національної єдності твір, котрий оспівує героїчне минуле Русі, однак сьогодні його проблематика особливо на часі. Це одна з найскладніших опер в українському репертуарі - її можна порівняти хіба що з "Богданом Хмельницьким" та "Борисом Годуновим". У виставі задіяна майже вся трупа театру", - цитує головного режисера театру Анатолія Солов'яненка прес-служба.

Як повідомили у Нацопері, в 1990-х роках вистава зникла з її репертуару, однак потреба в музичній інтерпретації власного історичного процесу залишалася, і у 2007 році творча група театру оновила виставу, створену за однойменною драматичною поемою Івана Кочерги. Музику до твору вибирали з двох варіантів - Юрія Мейтуса і Георгія Майбороди, оскільки композитори свого часу написали свої твори майже одночасно. Варіант Георгія Майбороди було обрано як більш масштабний.

Переосмислення матеріалу відбулося і в музичній площині. Зокрема, за словами диригента Миколи Дядюри, було зроблено низку купюр, які не позначаються на сюжетних колізіях, що дало змогу динамізувати уривки, в яких дія немов застигла.

Головні партії у виставі виконають Сергій Магера (Ярослав Мудрий, великий князь Київський), Вікторія Ченська (Інгігерда, його дружина), Лілія Гревцова (Єлизавета, їх дочка), Петро Приймак (Гаральд, витязь Норвезький), Валентин Дитюк (Журейко, муляр), Анжеліна Швачка (Джемма, дівчина з Сицилії) та багато інших солістів театру.

У театрі переконані, що опера не втратила своєї актуальності, оскільки дає можливість оцінити історичні події та постаті із огляду на сьогодення.

Фото: Національна опера / В.Давиденко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-