У Києві відкрилася фотовиставка «Синагоги Східної і Центральної Європи. 1782-1944»

У Києві відкрилася фотовиставка «Синагоги Східної і Центральної Європи. 1782-1944»

Укрінформ
З 21 по 31 січня 2016 року у філії Київського національного музею російського мистецтва «Центр мистецтв «Шоколадний будиночок» проходить фотовиставка «Синагоги Східної і Центральної Європи. 1782-1944», представлена Посольством Угорської Республіки в Україні за підтримки Департаменту культури Київської міської державної адміністрації.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Виставка на 20 табло демонструє архітектуру східно- і центральноєвропейських синагог з 1782 по 1944 рік. Експозиція покликана ознайомити гостей музею з архітектурою зруйнованих і відроджених синагог 18-20 століть, сакральних історичних пам'яток єврейського народу.

На відкритті виставки Надзвичайний і Повноважний посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень зазначив, що виставка «Синагоги Східної і Центральної Європи. 1782-1944» є дуже популярною і вже встигла побувати в кількох країнах. Останнім пунктом у маршруті фотовиставки стала Білорусь.

«Виставка є надзвичайно популярною. Вона вже побувала в кількох країнах, до нас вона прибула з Мінська, з Білорусі», - повідомив посол.

Дипломат поділився планами продемонструвати фотовиставку і в інших містах України, серед яких Кам'янець-Подільський, Івано-Франківськ, Львів і Ужгород.

Посол висловив сподівання, що виставка «буде цікава не лише архітекторам, а й і усім іншим відвідувачам».

Як зазначив Кешкень, Угорщина всіляко підтримує єврейство і архітектуру синагог, які мають зберегтися для нащадків. Більше того, сьогодні в Угорщині діє проект, спрямований на збереження архітектури синагог.

Співпрезидент Асоціації єврейських організацій і громад України Йосип Зісельс, виступаючи на відкритті виставки, підкреслив, що єврейська культура завжди переймала риси культур інших народів, завдяки чому євреї змогли пристосуватися до життя в різних етносах. За його словами, дуже яскраво цю тенденцію можна простежити саме в архітектурі синагог.

«Коли євреї, після вигнання з Іспанії і Португалії наприкінці 15 століття, розпочали свій шлях по Європі, то, потрапляючи в різні країни і осідаючи там, вони набули нових рис, змінювали свій зовнішній вигляд, свою ідентичність, залежно від того народу, де вони поселялися. Це дуже цікаві процеси, які ми називаємо процесами субетнічності», - розповів Зісельс.

Юрій Вакуленко, генеральний директор Київського національного музею російської культури, філією якого є «Шоколадний будиночок», пообіцяв всіляко сприяти проведенню подібних виставок. Для зв'язку з музеєм генеральний директор запропонував використати сайт, на якому кожен бажаючий може залишити заявку з пропозицією провести захід. Основна вимога, якої необхідно дотриматися, - виставка повинна мати культурну складову. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-