У Парижі попрощалися з київським художником Антоном Соломухою

У Парижі попрощалися з київським художником Антоном Соломухою

Укрінформ
У Парижі попрощалися із відомим французьким художником і фотографом українського походження, іноземним членом Академії мистецтв України Антоном Соломухою.

Офіційна церемонія відбулося напередодні на столичному цвинтарі Пер-Лашез, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Антон (Анатоль) Павлович Соломуха пішов з життя 21 жовтня 2015 року в Парижі на 69-му році. В останню путь видатного митця прийшли провести рідні Олена Кан-Соломуха, Христина Соломуха, близькі та друзі, представники української громади, французькі політичні та громадські діячі, митці та журналісти.

Антон Соломуха народився 2 листопада 1945 в Києві. Навчався у Київському художньому інституты на факультеті реставрації ікони та в майстерні академіка Тетяни Яблонської. Диплом художника-монументаліста отримав у 1973 році.

Світогляд художника формувався під впливом таких майстрів, як театральний декоратор Михайло Френкель, кінорежисер Сергій Параджанов, письменник Віктор Некрасов та інші. У 1978 році через незгоду з політичною цензурою та неодноразові виклики в місцевий КДБ майстер іммігрував до Франції і оселився в Парижі.

Наприкінці 1970-х художник експериментує в різних техніках, системах і естетичних формулах. Переломним моментом його творчості стала тривала поїздка до США, де Антон Соломуха виставлявся в Нью-Йорку, Бостоні, Клівленді, Вашингтоні та Філадельфії. З 1980-го року працює в жанрі наративно-фігуративного живопису. З 2000 року займається фотопроектами. Відомий відкриттям нового жанру в сучасній фотографії - фотоживопис, об'єднуючи в багатофігурних мізансценах фотографічне зображення з живописними пошуками.

Роботи маестро зберігаються у багатьох музеях та приватних колекціях. Зокрема, у музеї образотворчих мистецтв Монса (Бельгія), музеї Людвіга (Німеччина), музеї Леопольда Хеша (Німеччина), музеї сучасного мистецтва (Сараєво, БіГ), музеї Cosmo Hotel (Гонконг, Китай), Нью-Йоркській академії мистецтв (США), Фундації Досне-Тьєр (France), музеї Раллі (Ізраїль), Національному центрі сучасного мистецтва (Москва, РФ), музей Нортона Доджа (Меріленд, США), в Українському інституті сучасного мистецтва (Чикаго, США), Українському музеї сучасного мистецтва (Київ, Україна).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-