У Канаді згадали незаконно відселених українців

У Канаді згадали незаконно відселених українців

Укрінформ
У Канаді відзначили Національний день пам’яті інтернування під час Першої світової війни.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, резолюція щодо відзначення цього дня була ухвалена лише минулого року.

«У цей день ми вшановуємо пам'ять потерпілих у перших канадських операціях інтернування (1914-1920). Це було примусове інтернування 8,579 українців та інших європейців, які були оголошені «ворожими іноземцями» та заслані до 24-ох таборів інтернування по цілій Канаді», - повідомили у Конгресі українців Канади.

В організації додали, що єдиною підставою до інтернування було походження людини. «Чоловіки, жінки та діти постраждали під час перших канадських операцій інтернування не через якусь провину, а тільки за те, ким вони були й звідки. У цей день ми згадуємо всіх потерпілих від цієї несправедливої акції», - зазначили у Конгресі і пообіцяли докладати усіх зусиль, щоб надалі «покласти край будь-яким проявам дискримінації та несправедливості».

Довідково. Канада застосовувала політику інтернування щодо «ворожих іноземців» під час Першої світової війни та два роки після її завершення. Країна тоді перебувала у стані війни із Австро-Угорщиною, тож 4000 українців, які мали австро-угорське громадянство, були примусово виселені у табори, а їх накопичення конфісковані. Пізніше більшість із них були помилувані, хоча багатьох зобов’язали регулярно звітувати про себе до поліції.

У 2008 році уряд Канади створив спеціальний фонд та виділив 10 млн дол на фінансування проектів, присвячених вшануванню пам’яті тих, хто постраждав у ті часи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-