Росія вивозить із Криму унікальні музейні експонати - Денисова

Росія вивозить із Криму унікальні музейні експонати - Денисова

Укрінформ
Росія вивозить із окупованого Криму унікальні музейні експонати.

Про це  із посиланням на народного депутата України, керівника постійної делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) Людмилу Денисову повідомляє "Крим. Реалії".

"Хочу підкреслити, що здійснення Російською Федерацією будь-яких дій на тимчасово окупованій території України, спрямованих, зокрема, на зміну юрисдикції щодо об'єктів культурної, індустріальної й технічної спадщини України, є прямим порушенням суверенних прав України, а також загальновизнаних норм і принципів міжнародного гуманітарного права", - заявила Денисова на засіданні Комітету з питань культури ПАЧЕС, що відбулося у місті Тирані Албанської Республіки.

За її словами, унікальні музейні експонати, у тому числі з "Херсонеса Таврійського" вивозяться у Санкт-Петербурзький Ермітаж.

Окрім того, окупанти вивозять в Ермітаж колекції з музеїв Судака, а також Центрального музею Тавриди у Сімферополі.

Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, коментуючи цей факт, заявив, що "вчинки Росії характерні для загарбників XVII століття".

За його словами, "захоплюючи історичні об'єкти", Росія зводить "на нуль" всі старання України й кримських татар, які виконали величезну роботу, щоб зробити історичні спорудження Криму спадщиною ЮНЕСКО.

Як зазначив Уповноважений Президента, Росія завдає серйозного збитку об'єктам культури Криму, але вкрадене "рано чи пізно доведеться віддавати назад".

Нагадаємо, прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав розпорядження, згідно з яким понад 220 об'єктів культури на території Криму й Севастополя віднесено до об'єктів федерального значення.

У зв'язку з цим Міністерство культури України заявило про протиправність цих дій з боку Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-