Український культурний центр у Парижі очолить Ірена Карпа

Український культурний центр у Парижі очолить Ірена Карпа

Укрінформ
Українська письменниця, співачка, журналістка, телеведуча Ірена Карпа готується очолити Український культурно-інформаційний центр при посольстві України у Французькій Республіці.

Про це вона розповіла власному кореспонденту Укрінформу у Франції після завершення літературного вечора у Парижі.

«Так, хоча офіційно посада називається перший секретар посольства України у Франції з питань культури. Я зустрічатимуся з паном послом і усе обговорюватиму. Наразі це процес. Я чекаю на візу, у мене є дипломатичний паспорт, чекаю, як це розвернеться, я вже на валізах», - сказала вона, відповідаючи на прохання підтвердити інформацію щодо її призначення на посаду директора УКІЦ.

Письменниця також поділилася своїми планами щодо організації діяльності українського культурного центру в Парижі. «У мене великі плани щодо того, що можна тут зробити. Маю великий список партнерів в Україні, які готові представити нашу країну як сучасну, абсолютно конкурентоспроможну країну, щоб нарешті вийти за межі цього сільськогосподарського іміджу, у якому ми, на жаль, перебуваємо», - сказала Карпа. За її словами, в Україні є «цікаві митці, проекти у кіно, музиці, літературі та театрі», які слід представити у Франції. Майбутня директорка УКІЦ навела, зокрема, приклад успіху у Франції постанов театру режисера Владислава Троїцького. «Я би починала з того, що у нас з французами є спільне, організовувала спільні проекти. Як, наприклад, спектакль «Антігона» Троїцького, де грає французький актор», - зазначила вона. На її думку, у Франції й України є дуже багато зв’язків, тому українцям «потрібно постійно робити потужну промоцію». «Відверто кажучи, ми програємо, у т.ч. і за рахунок того, що Росія постійно привласнює наших митців», - зазначила Карпа, додавши, що має багато ідей. «Ідей багато, бюджету немає, але тут так само потрібно паралельно проводити законодавчу роботу, зокрема, ухвалити закони, які би дозволили фінансувати культуру за рахунок ігрового бізнесу, за рахунок акцизів на тютюн та алкоголь та лотерей», - зазначила вона.

Письменниця також розповіла про наміри організовувати панельній дискусії, інтелектуальні обміни, проводити українські читання та демонструвати документальне кіно. Карпа також згадала слова директора Мистецького арсеналу Наталії Заболотної, яка, на її думку, стане потужним партнером культурного центру у Парижі у майбутньому. «Вона сказала, що сфера культури є сферою національної безпеки», - зазначила письменниця.

Карпа також зазначила, що збирається привезти до Парижа свій кінопроектор та бібліотеку. «Я вже везу з собою до Парижа бібліотеку актуальної літератури, яку «наколядувала» в українських видавництвах, везу кінопроектор. В мене відношення до української культури як до своєї особистої справи», - зазначила письменниця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-