У Криму проблем із водою немає для міст, де базуються військові - експерт

У Криму проблем із водою немає для міст, де базуються військові - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму на сьогодні ситуація з питною водою є нормальною, але нестабільною.

На цьому наголосив у коментарі Укрінформу професор, д.е.н., член експертної ради Кримськотатарського ресурсного центру з охорони довкілля та сталого розвитку Криму, координатор робочої групи «Екологія та економіка» ЕМ КП Євген Хлобистов.

"Ситуація в Криму сьогодні з питною водою є нормальною, але вона не є стабільною. Це залежить від збільшення населення на півострові, плюс неконтрольована кількість військових, які зараз там перебувають, їх неконтрольований водозабір ставить під потенційну загрозу стабільність водопостачання цивільного населення", - сказав він.

Експерт пояснив, що коли в Криму проживало 1,9 млн осіб у 2013 році, то їм вистачало води, обсяги якої формували 22 штучні водосховища. Ці водосховища наповнювалися за рахунок опадів і так званого внутрішнього стоку, тобто маленьких річок, які формували водність цього водостоку. Останнє літо в Криму було надзвичайно дощовим. За літо наповнилося понад 80% всього об'єму водосховищ. Ці 22 водосховища були достатньо повноводні. "І це дало можливість так званій російській "владі" говорити про те, що Крим забезпечений водою", - підкреслив Хлобистов.

При цьому експерт наголосив, що все залежить від того, як ця вода буде використовуватися. "

"Зараз Крим перетворився в суцільну військову базу. Скільки там військових, ми не знаємо. Які потреби військових у воді, ми теж не знаємо. Єдине, коли ми відстежили цю ситуацію, зробили висновок, що військові ніколи не мали обмеження у водоспоживанні. Вони були забезпечені водопостачанням 24/7 кожного дня. Якщо в деяких районах Криму воду подавали для мешканців погодинно, то для тих міст, де базувалися військові, таких обмежень не було", - пояснив він, додавши, що, наприклад, у Севастополі концентрується вся військова верхівка російських силовиків. Тому у Севастополі проблем з водою немає.

Раніше Укрінформ повідомляв, що у тимчасово окупованому Криму росіяни пробурили семикілометровий гідротунель крізь гірську гряду під Ай-Петрі до Ялти, щоб хоч якось вирішити критичну ситуацію із забезпеченням населення водними ресурсами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-