Керівник ОП розповів про день, коли з полону вдалося повернути командирів з «Азовсталі»

Керівник ОП розповів про день, коли з полону вдалося повернути командирів з «Азовсталі»

Укрінформ
Обмін, коли вдалося повернути з російського полону п’ятьох командирів «Азову» у вересні минулого року, був знаковим і дуже важким, координувалась робота з іноземними партнерами і були затримки.

Про це розповів керівник ОП Андрій Єрмак у проєкті Дмитра Комарова «Рік. За кадром. Офіс Президента», повідомляє Укрінформ.

«Якщо говорити про той обмін, він дійсно був дуже знаковий і дуже важкий. Тому що треба було скоординувати наших турецьких партнерів, домовитися про цю формулу, що вони нам гарантують повністю їх (українських командирів –ред.) безпеку, що ніяких провокацій не буде відбуватися. Це я робив напряму з керівником їхньої розвідки. Тут був на зв’язку з Малюком (головою СБУ), Усовим (заступник начальника ГУР – ред.). У Туреччині знаходився Денис Монастирський (загиблий глава МВС – ред.), Буданов (начальник ГУР – ред.), в Ер-Ріяді знаходився Умеров і співробітники СБУ знаходилися в Польщі», - зазначив Єрмак.

Читайте також: Єрмак: Я ніколи не планував іти у президенти

За його словами, день почався близько шостої ранку, однак все пішло дещо не за планом, була затримка.

Так, керівник ОП зауважив, що перша частина обміну, яка проходила на українській території, повинна була реалізуватися в обід, а відбулася о сьомій вечора.

«Малюк, Усов приїхали на місце і п’ять годин жодного зв’язку не було, ніхто не з’являвся, водночас відомий політик (Віктор Медведчук – ред.) знаходився в літаку в Польщі. Була домовленість що будь-який рух відбувається тільки коли ми отримаємо підтвердження, що наших хлопців (командирів «Азову») забрали в Туреччині. Коли прилетів російський літак і сів в Анкарі, вони нікого не допускали. Безумовно, знаючи, із ким ми маємо справу, я попросив Кирила (Буданова – ред.), він під’їхав, вивели наших хлопців, обличчя закриті, відкрили їх, він мені всіх сфотографував і ми були упевнені, що це вони», - поділився спогадами Єрмак.

Читайте також: Українські захисники у полоні втрачали до 60 кілограмів ваги - Єрмак

Він додав, що такі заходи були недаремні, оскільки пізніше з’ясувалося, що затримка була зумовлена тим, що полонених командирів росіяни звозили з різних місць і з одним з наших воїнів «застрягли на якомусь пункті».

Керівник Офісу глави держави запевнив, що Україна зробить все, аби не порушити домовленості та не поставити під загрозу можливості обмінювати інших полонених росіянами українських військових, але повернути командирів «Азову».

Як повідомлялося, 21 вересня 2022 року в результаті обміну вдалося повернути з російського полону понад 200 українських захисників, а також 10 іноземців. Були звільнені, зокрема,п'ять командирів «Азову», однак за домовленостями вони перебуватимуть до кінця війни у Туреччині.

Російській стороні тоді повернули підозрюваного у державній зраді народного депутата Віктора Медведчука та ще 55 російських військових.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-