Злочини Росії проти українських журналістів: стратегія діяльності РФ на окупованих територіях

Злочини Росії проти українських журналістів: стратегія діяльності РФ на окупованих територіях

Укрінформ
6 червня, 11:00 - пресконференція на тему: “Злочини Росії проти українських журналістів: стратегія діяльності РФ на окупованих територіях”. 

Організатори: “Слідство.Інфо”, Інститут масової інформації.

Учасники: Оксана Романюк - директорка Інституту масової інформації; Олег Батурін - журналіст-розслідувач з Херсонщини, якого викрали та катували росіяни; Катерина Дячук - керівниця відділу моніторингу свободи слова ІМІ; Яніна Корнієнко - журналістка-розслідувачка “Слідства.Інфо”, авторка фільму; Світлана Залізецька - журналістка, в якої викрали батька та шантажували росіяни.

Коротко. Учасники заходу представлять статистичні дані та докази про системність викрадень, катувань та залякувань українських журналістів росіянами. Також буде презентовано документальний фільм Слідства.Інфо "Окупація: ціна правди", який було створено у співпраці з Інститутом масової інформації. Стрічка розповідає про українських журналістів, які під час війни опинилися в окупації та зазнали насилля з боку російських військових через свою роботу: були вбиті або викрадені, потрапили у полон чи зазнали катувань. До фільму увійшли історії херсонського журналіста Олега Батурина, журналістки з Мелітополя Світлани Залізецької, київського журналіста Дмитра Хилюка та інших. Усі вони постраждали від рук росіян через те, що, попри складні обставини, намагалися розповідати правду про війну. Фільм буде доступний на YouTube-каналі “Слідства.Інфо”.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1).

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом.  Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Унаслідок повномасштабного вторгнення РФ загинув 61 працівник медіа - ІМІ

Унаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну на сьогодні загинув 61 працівник медіа, десятеро з них під час виконання професійної діяльності.

Про це повідомила керівник відділу моніторингу свободи слова ІМІ Катерина Дячук на пресконференції в Укрінформі.

“Внаслідок повномасштабного вторгнення Росії загинув 61 журналіст, з них 10 загинули під час виконання професійної журналістської діяльності. Решта пішла захищати Україну від окупантів. Дехто загинув унаслідок ракетних обстрілів”, - сказала Дячук.

За її совами, на сьогодні ІМІ зафіксував 518 порушень свободи слова, які скоїла Росія проти журналістів та медіа. Йдеться, зокрема, про фізичну агресію, кібератаки, обмеження доступу до інформації, поширення пропаганди, закриття медіа, вбивства і поранення журналістів тощо.

"Росія робить це цілеспрямовано – чинить тиск, вчиняє кібератаки на сайти українських медіа. Також ми зафіксували 16 випадків обстрілів телевеж. Це робилося для того, щоб створити інформаційний вакуум, викликати паніку серед людей. Щоб журналісти не могли доносити інформацію про війну, яку розпочала Росія проти України", – наголосила представниця ІМІ.

Вона додала, що у травні ІМІ зафіксував випадок викрадення Ірини Левченко - журналістки, яка вже вийшла на пенсію.

“Зазвичай викрадали журналістів, які працювали, а зараз дійшло до того, що викрадають журналістів на пенсії. Тобто окупанту не вигідно, щоб будь-яка людина, яка може впливати на свідомість громадян, була в професії чи була дотичною до інформаційного спротиву на окупованій території”, - наголосила Дячук.

Вона зауважила, що загарбники мали списки журналістів на окупованих територіях і цілеспрямовано приходили до них.

“Ми фіксували такі випадки в Запорізькій області, у Мелітополі. Окупанти приходили до квартири, знаючи, що там є певна журналістка. Так, це квартира її батьків, і вона там не живе, але вони знали, що вона там жила. Тобто заздалегідь були підготовлені списки”, - наголосила Дячук.

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабного вторгнення 233 медіа припинили роботу через війну Росії проти України.

У Києві презентували фільм про переслідування журналістів на окупованих територіях

Команда "Слідство.Інфо" у співпраці з Інститутом масової інформації створила документальний фільм "Окупація: ціна правди" про переслідування журналістів на окупованих територіях.

Його презентація відбулася під час пресконференції в Укрінформі.

Стрічка розповідає про українських журналістів, які під час війни опинилися в окупації та зазнали насилля з боку загарбників через свою професійну діяльність.

“Ми пів року збирали відомості про різних журналістів в окупації. Багато історій ми не змогли розказати з безпекових причин”, - зазначила журналістка-розслідувачка Слідства.Інфо Яніна Корнієнко.

У фільмі розповідаються історії херсонського журналіста Олега Батурина, журналістки з Мелітополя Світлани Залізецької, київського журналіста Дмитра Хилюка та інших. Усі вони постраждали від рук загарбників через те, що намагалися розповідати правду про війну.

“Нашою основною метою було показати, що те, що відбувається з журналістами - не випадковість, а закономірність. Ці злочини мають ознаки системності. По-перше, всі журналісти розповідали, що в окупантів були списки медійників. Доволі часто згадувалося, що виконавцями злочинів були колаборанти та ФСБ”, - зауважила Корнієнко.

Фільм буде доступний на YouTube-каналі “Слідства.Інфо”.

Як повідомлялося, внаслідок повномасштабного вторгнення Росії загинув 61 працівник медіа, десятеро з них - під час виконання професійної діяльності.

 Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-