Експрезидента Косово судитимуть у Гаазі за воєнні злочини

Експрезидента Косово судитимуть у Гаазі за воєнні злочини

Укрінформ
Колишній командувач повстанцями та експрезидент Косово Хашім Тачі у понеділок постане перед міжнародним судом за обвинуваченнями у вчиненні воєнних злочинів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це пише Reuters.

Зазначається, що в 1998-1999 р.р. Тачі очолював заколот проти сербського правління, який врешті призвів до проголошення незалежності Косово. На батьківщині він вважається героєм війни.

“Спеціальний косівський суд, створений у Гаазі, у листопаді 2020-го року висунув проти Тачі 10 обвинувачень у вчиненні воєнних злочинів та злочинів проти людяності, серед яких: переслідування, вбивство, тортури та примусове зникнення людей”, - йдеться у матеріалі.

Читайте також: Вучич — за нормальні відносини з Косовом, але угоди підписувати не буде

54-річний Тачі пішов у відставку незабаром після оприлюднення обвинувачень та був доправлений до центру утримання в Гаазі. Проти трьох його колишніх найближчих прибічників, в тому числі двох ексспікерів парламенту, висунуто ті само обвинувачення, оскільки вони входили до Армії звільнення Косово.

“Їх чотирьох обвинувачують в участі в “спільному кримінальному угрупованні <...>, що чинило широкі та систематичні напади” на сербських цивільних, які становили етнічну меншину на території Косово, а також опонентів із косівських албанців. Усі четверо відкидають обвинувачення”, - стверджує Reuters.

Читайте також: Косово та Сербія зобов'язалися дотримуватися угоди про нормалізацію відносин — Боррель

Агентство нагадує, що після вимушеного відступу із Косово сербських військ, по яким вели вогонь сили НАТО, Тачі “змінив зелену уніформу на синій костюм та краватку”.

“Коли Косово проголосило незалежність у 2008-му, він був прем’єр-міністром, а в 2016-му став президентом”, - зауважується у матеріалі.

Водночас косівські ветерани та інші націоналістичні групи оголосили про намір провести у неділю мітинг на підтримку колишніх членів Армії звільнення Косово.

“Багато косівських албанців переконані, що трибунал - упереджений проти Армії визволення Косово та зацікавлений в її очорненні”, - підсумовує Reuters.

Читайте також: У ЄС розкрили деталі додатка до угоди між Сербією і Косовом

Судитиме Тачі Спеціальна палата Косово, яка знаходиться у Нідерландах. Її створили у 2015-му році для розгляду справ за законодавством Косово проти колишніх членів Армії визволення Косово. Працюють у цій Палаті міжнародні судді та юристи.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-