Зовнішня політика України в умовах війни: стан, особливості та пріоритети

Зовнішня політика України в умовах війни: стан, особливості та пріоритети

Укрінформ
5 квітня, 11:00 -  пресконференція на тему «Зовнішня політика України в умовах війни: стан, особливості та пріоритети».

Організатор: Центр Разумкова.

Спікери: Андрій Биченко – директор соціологічної служби Центру Разумков; Володимир Огризко – керівник Центру дослідження росії, міністр закордонних справ України (2007-2009рр.); Петро Бурковський – виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва; Михайло Пашков – співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова.

Модератор: Юрій Якименко – президент Центру Разумкова. 

Питання до обговорення:

  • Воєнна дипломатія Києва: здобутки, проблеми, виклики.
  • Стратегічні партнери України: реалії та тенденції в умовах війни.
  • Стан і перспективи європейської інтеграції України.

Коротко. Під час заходу будуть оприлюднені результати соціологічного опитування, проведеного у лютому-березні 2023 року соціологічною службою Центру Разумкова в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких відбуваються бойові дії.

Довідково. Захід представлений Центром Разумкова в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США. Опитування проводилося також за проєктом Програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні. Оцінки та висновки авторів не слід розглядати як офіційну позицію Посольства.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Майже 80% громадян позитивно оцінюють зовнішню політику України – дослідження

Позитивно оцінюють зовнішню політику української влади в умовах війни 78% опитаних і лише 6% — негативно.

Про це під час презентації в Укрінформі соціологічного опитування повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

«Майже 80% громадян оцінюють зовнішню політику української влади позитивно: 38,2% - позитивно, 39,9% - скоріше позитивно. Негативні відповіді дали 6% опитаних: 4,3% - скоріше негативно, 1,5% - негативно, 16,1% - важко відповісти», - сказав Биченко.

За результатами опитування, на думку громадян українська зовнішня політика є досить ефективною за всіма напрямами. Зокрема, політику зміцнення відносин України з країнами світу і міжнародними організаціями позитивно оцінюють 85,6%, політику поширення об’єктивної інформації – 86,2%, покращення міжнародного іміджу та авторитету України – 86,2%, забезпечення зовнішньої підтримки для опору російській агресії – 86%, просування українських ініціатив на міжнародних майданчиках – 85,6%, інтеграцію до ЄС – 81,2%, інтеграцію до НАТО – 77,6%, захист прав українців за кордоном – 72,4%, просування інтересів українського бізнесу на світових ринках – 67%.

У дослідженні взяло участь 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Опитування проведене у лютому-березні 2023 року соціологічною службою Центру Разумкова в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких відбуваються бойові дії.

Як повідомляв Укрінформ, у перемогу України в розв’язаній росією війні вірять 93% українців.

З-поміж іноземних політиків українці ставляться найкраще до Бориса Джонсона, Анджея Дуди та Джо Байдена - дослідження

Більшість українців висловлюють позивне ставлення до Бориса Джонсона, Анджея Дуди та Джо Байдена.

Про це під час презентації соціологічного опитування повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко, передає Укрінформ.

«Більшість опитаних висловлюють позивне ставлення до таких іноземних політиків: Борис Джонсон – 87%, Анджей Дуда – 86%, Джо Байден – 83%», - сказав Биченко.

Також велика частка громадян позитивно ставиться до Урсули фон дер Ляєн – 61%, Емманюеля Макрона – 59,5%, Реджепа Ердогана – 58%, Джастіна Трюдо – 51%. Відносна більшість опитаних висловлюють позитивне ставлення до Олафа Шольца – 50% та Ріші Сунака – 45%.

Переважає негативне ставлення до Володимира Путіна – 97% відповіли, що ставляться до нього негативно, Олександра Лукашенка – 92%, Віктора Орбана – 60%, Ангели Меркель – 52%, Сі Цзіньпіна – 51%, Дональда Трампа – 49%.

У дослідженні взяло участь 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Опитування проведено у лютому-березні 2023 року соціологічною службою Центру Разумкова в усіх регіонах України, за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких відбуваються бойові дії.

Як повідомляв Укрінформ, з-поміж політиків та громадських діячів українці найбільше довіряють Володимиру Зеленському, Сергію Притулі та Віталію Кличку.

Більшість українців позитивно ставиться до Європейського Союзу, НАТО та ООН - результати опитування

Переважна частина українців, з-поміж міжнародних організацій та об’єднань, висловлює позитивне ставлення до Європейського Союзу – 89%, НАТО – 79% та ООН – 70%.

Про це під час презентації соціологічного опитування повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко, передає Укрінформ.

«З-поміж міжнародних організацій та об’єднань більшість респондентів висловлюють позитивне ставлення до Європейського Союзу – 89%, НАТО – 79%, ООН – 70%, Міжнародного валютного фонду – 64,5%, Міжнародного комітету Червоного Хреста – 63%, ОБСЄ – 58%», - сказав Биченко.

Крім того, за результатами опитування, відносна більшість громадян позитивно ставиться до МАГАТЕ – 48%. Переважає негативне ставлення до СНД – 65% ставляться до неї негативно.

У дослідженні взяло участь 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Опитування проведене в лютому-березні 2023 року соціологічною службою Центру Разумкова в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких відбуваються бойові дії.

Як повідомляв Укрінформ, понад 60% громадян вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі.

Вступ до Євросоюзу підтримують 92% українців – результати опитування

Вступ до Європейського Союзу підтримують 92% українців.

Про це під час презентації соціологічного опитування повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко, передає Укрінформ.

«Якби найближчим часом відбувся референдум стосовно вступу України до Європейського Союзу, то за вступ до цієї організації проголосували би 79% усіх опитаних, або 92% тих, хто збирається взяти участь у такому референдумі (проголосували б проти — відповідно 7% і 4%)», - сказав він.

У березні 2021 року за вступ до ЄС мали намір голосувати 59% усіх опитаних, або 80% тих, хто збирався взяти участь у референдумі (проголосували би проти — відповідно 26% і 17%).

За даними останнього опитування, за вступ до ЄС проголосували б 86% усіх жителів Західного регіону, 82% — Центрального регіону, 73% жителів Сходу та 56% жителів Півдня. Частка тих, хто голосував би проти, становить відповідно 3%, 5%, 11% і 17%.

Чим молодші респонденти, тим частіше вони збираються голосувати за вступ до ЄС — частка таких зростає з 70,5% у найстаршій (60 і більше років) групі, до 83,5% серед тих, кому менше ніж 30 років.

Серед тих, хто довіряє Президенту В. Зеленському, збираються голосувати за вступ до ЄС 83% (при 5% тих, хто проти), а серед тих, хто йому не довіряє — відповідно 54% і 21%.

Серед тих, хто спілкується вдома переважно українською мовою, збираються голосувати за вступ до ЄС 81,5% (при 5% тих, хто проти), а серед тих, хто переважно розмовляє російською — відповідно 70% і 12%.

У дослідженні взяло участь 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Опитування проведено у лютому-березні 2023 року соціологічною службою Центру Разумкова в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких відбуваються бойові дії.

Як повідомляв Укрінформ, понад 60% громадян вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі.

Майже 80% українців негативно ставляться до громадян росії – опитування

Негативно до громадян росії ставляться 77% українців, і лише 2% респондентів висловлюють позитивне ставлення.

Про це під час презентації результатів соціологічного опитування повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко, передає Укрінформ.

«Якщо у квітні 2014 року відносна більшість – 45% українців – висловлювала позитивне ставлення до громадян росії, у червні 2017 року — нейтральне ставлення – 42,5%, то за даними останнього опитування, лише 2% респондентів висловлюють до них позитивне ставлення, 77% — негативне, 14% — нейтральне», – сказав Биченко.

Позитивне ставлення до громадян росії висловлюють по 4% жителів Східного і Південного регіонів, 2% жителів Центрального регіону і 0% жителів Західного регіону. Негативне ставлення — відповідно 70%, 56,5%, 80% і 84%.

Серед тих, хто спілкується вдома переважно українською мовою, позитивне ставлення до громадян росії висловлюють 0,6%, а серед тих, хто спілкується російською, — 5%; негативне ставлення — відповідно 82% і 59,5%.

Також переважна більшість (97%) респондентів, негативно ставляться до уряду та державної думи росії.

У дослідженні взяли участь 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Опитування проведено у лютому-березні 2023 року соціологічною службою Центру Разумкова в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких відбуваються бойові дії.

Як повідомляв Укрінформ, у 2022 році рівень вживання російської мови українцями знизився майже на 10% порівняно з 2021 роком.

Опитування: Найкраще українці ставляться до Польщі, Британії, країн Балтії та Канади, найгірше – до рф, білорусі та Ірану

Найкраще українці ставляться до Польщі, Великої Британії, Литви, Естонії, Латвії та Канади, найгірше –до росії, білорусі та Ірану.

Про це під час презентації результатів соціологічного опитування повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко, передає Укрінформ.

«Відповідаючи на запитання про ставлення до іноземних держав, найчастіше респонденти висловлюють позитивне ставлення до Польщі – 94%, Великої Британії – 91%, Литви – 91%, Естонії – 90%, Латвії – 90%, Канади – 90%», – сказав Биченко.

Крім того, за результатами опитування, громадяни позитивно ставляться до Чехії – 88%, США – 88%, Нідерландів – 86%, Франції – 86%, Німеччини – 85%, Молдови – 82,5%, Словаччини – 82,5%, Ізраїлю – 75%, Японії – 74%, Туреччини – 72,5%, Грузії – 70%, Румунії – 69%, Вірменії – 66%, Азербайджану – 65%. Відносна більшість – 46% – позитивно ставляться до Індії.

Негативне ставлення найчастіше висловлюється до росії – 94%, білорусі – 81%, Ірану – 73,5%, Китаю – 60%, Угорщини – 46,5%.

Негативне ставлення до росії висловлює переважна більшість жителів усіх регіонів — від 90% жителів Східного регіону до 97% жителів Центрального регіону. Серед тих, хто спілкується вдома переважно українською мовою, ставляться до росії негативно 95,5%, серед тих, хто спілкується російською, — 88%.

У дослідженні взяли участь 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Опитування проведено в лютому-березні 2023 року соціологічною службою Центру Разумкова в усіх регіонах України, за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких відбуваються бойові дії.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 72,5% громадян не вважають переговори з росією дієвим способом досягнення миру, який потрібно використати зараз.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-