Туберкульоз в умовах війни: ризики поширення, успіхи подолання та перспективи

Туберкульоз в умовах війни: ризики поширення, успіхи подолання та перспективи

Укрінформ
24 березня, 13:00  - до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом відбудеться пресконференція на тему: “Туберкульоз в умовах війни: ризики поширення, успіхи подолання та перспективи”.

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Ігор Кузін - заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар; Яна Терлеєва - завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я; Наталія Гусак - голова Національної служби здоров’я України; Ольга Клименко - голова правління БО ТВPeopleUkraine, голова керівного комітету Партнерства "Зупини туберкульоз. Україна", лідерка спільноти людей з ТБ. 

Питання до обговорення:

  • Вплив активних бойових дій, тимчасової окупації та вимушеної міграції на розповсюдження туберкульозу.
  • Забезпечення безперервного доступу до медичної допомоги в умовах війни для людей з туберкульозом.
  • Перспективи успішної протидії туберкульозу, впровадження інновацій у поточних умовах та післявоєнний час.

Довідково. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, туберкульоз входить до переліку десяти найбільш смертельно небезпечних інфекційних захворювань світу. До повномасштабного вторгнення росії Україна впевнено впроваджувала інноваційні рішення для боротьби з туберкульозом та займала у цьому напрямку лідируючі позиції серед країн Східної Європи та Центральної Азії (СЄЦА). Через активні бойові дії, прицільні атаки ворога на медичну систему, масштабну міграцію ризики розповсюдження інфекційних хвороб, зокрема й туберкульозу, зростають. Однак фахівці протитуберкульозної служби роблять усе, щоб мінімізувати ризики, та навіть продовжують впроваджувати інноваційні практики попри війну, яка триває.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Спочатку року Національна служба здоров’я виплатила майже 56 млн грн на лікування туберкульозу на стаціонарному рівні

З початку 2023 року Національна служба здоров’я України виплатила майже 56 мільйонів гривень на надання допомоги людям з туберкульозом на стаціонарному рівні.

Про під час пресконференції в Медіацентрі Україна – Укрінформ до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом повідомила заступниця Національної служби здоров’я України Тетяна Бойко.

«Наше завдання забезпечити фінансування і лікування туберкульозу. Відповідно до цього у нас є пакети медичних послуг і заклади, які ми контрактуємо на ці пакети. У нас вже два роки поспіль працює пакет лікування туберкульозу на амбулаторному рівні, на рівні первинної ланки. Тобто, коли пацієнт уже пройшов стаціонарне лікування і перестає виділяти бактерії, він може звернутися за продовженням свого лікування до сімейного лікаря, і там отримувати ліки і спостереження за процесом лікування», - сказала Бойко.

Вона зазначила, що наразі є 511 закладів, які мають контракт на цю послугу. Загальна сума контрактів – майже 6 мільйонів гривень. За її словами, заклади працюють рівномірно по всій Україні, навіть по тих областях, де йдуть інтенсивні бої.

«Наразі за цим лікуванням ми спочатку року виплатили майже 56 мільйонів гривень за надання допомоги пацієнтам на стаціонарному рівні», - підкреслила заступниця.

За її словами, пацієнт легко може знайти заклад, який надасть йому необхідну допомогу. Зокрема, людина може скористатися сайтом Національної служби здоров’я України або звернутись до контакт-центру: 16-77. Бойко підкреслила, що це безкоштовно і там можна дізнатись адресу зручної для вас лікарні, де є стаціонарне лікування.

Крім того, якщо пацієнт вже на амбулаторному рівні отримує послуги в одному регіоні, а потім переїхав в інший, він може продовжити лікування там, де йому зручно і звернутися до сімейного лікаря за місцем перебування.

Як повідомлялося, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) заявила, що кількість смертей від туберкульозу в Європі знову зростає після зниження протягом майже 20 років.

Медики не виключають збільшення випадків туберкульозу після війни

В Україні через війну та пріоритети виживання до 20% населення не звертаються із можливими симптомами туберкульозу до сімейних лікарів.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін під час пресконференції до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, що відбулася в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Нині близько 20% населення України відчувають дефіцит медичної допомоги через те, що не звертаються до сімейного лікаря з профілактичним обстеженням або є тимчасово переміщеними особами, у яких інші пріоритети, або спрацьовують питання самозахисту. Всі ці недіагностовані випадки ми будемо реєструвати через певний час. І попри те, що зараз ми не спостерігаємо суттєвого зростання нових випадків захворювання на туберкульоз, ми розуміємо, що за рахунок прихованого компонента матимемо зростання у повоєнні часи", - сказав він.

Кузін також підкреслив, що за минулий рік вакцинація проти БЦЖ для профілактики туберкульозу не виходить на показники, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Згідно з ними, має пройти щеплення щонайменше 95% населення, а у 2022 році в Україні було 77%. Заступник очільника МОЗ закликав українців не нехтувати вакцинацією, бо сьогодні вакцина доступна для всіх.

Він також наголосив, що за таких симптомів, як підвищення температури тіла, кашель, втома, що тримаються від двох тижнів і більше, потрібно обов'язково обстежитися у сімейного лікаря, аби щонайшвидше отримати лікування. За його словами, зараз туберкульоз в Україні долають, і методи лікування, і препарати є ефективними та інноваційними, вони можуть значно пришвидшити період одужання.

"Зараз під час діагностики ми використовуємо молекулярні методи - системи GeneXpert, які дозволяють виявити туберкульоз максимально швидко. І дефіциту ліків немає", - запевнив Кузін.

Водночас голова керівного комітету Партнерства "Зупини туберкульоз. Україна" Ольга Клименко зазначила, що нині попри те, що туберкульоз виліковний, понад 4 тисячі людей у світі щодня помирають від цієї хвороби.

При цьому вона зазначила, що є амбітні цілі до 2030 року подолати туберкульоз у світі.

«Кожного дня ми робимо все можливе для того, щоб нашим дітям подарувати чисте дихання. Кожне врятоване життя людини – це наша спільна перемога. Я бажаю нам толерантного середовища, щоб ця хвороба перестала бути чимось за межами нашої реальності, а стала частиною нашого світу, яку ми подолаємо і забудемо як частину історії», - додала Клименко.

Як повідомлялося, за даними Центру громадського здоров'я, в Україні за 2022 рік кількість уперше зареєстрованих випадків захворювань на туберкульоз становила 18 510, або 45,1 на 100 000 населення, що на 2,5% більше показника 2021 року.

Попри війну, в Україні доступні інноваційні методи діагностики та лікування туберкульозу - ЦГЗ

Попри повномасштабне вторгнення, Україна продовжує впроваджувати світові стандарти з діагностики та лікування туберкульозу.

На цьому наголосила завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я Яна Терлеєва під час пресконференції до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, що відбулася в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Сьогодні одним із вагомих досягнень є новий стандарт для боротьби з туберкульозом - Наказ № 106. Згідно з ним, ми відмовилися від мікроскопії мокротиння як недостатньо ефективного методу і перейшли на діагностику туберкульозу завдяки молекулярним генетичним системам. Наразі в Україні їх понад 327: будь-який хворий може поруч із собою знайти заклад із такою системою і безкоштовно пройти діагностику", - зазначила вона.

Терлеєва підкреслила, що поліпшилося виявлення туберкульозу у дітей. За її словами, наразі біоматеріал досліджується на системах GeneXpert - неінвазивним, швидким та безболісним методом.

Водночас для боротьби з лікарсько-стійким туберкульозом торік упровадили режими лікування в умовах операційного дослідження BPaL із третім новим протитуберкульозним препаратом - претоманідом, розробленим за останні 50 років.

"Цей режим лікування є спасінням, адже пацієнти з найважчими формами захворювання можуть лікуватися шість місяців. Кілька років тому це тривало принаймні рік-півтора і навіть більше", - зауважила Терлеєва.

Вона додала, що для людей із чутливим туберкульозом також з'явилася можливість лікуватися чотири місяці замість традиційних шести.

За словами фахівця, нові стандарти також передбачають амбулаторне, децентралізоване, людиноорієнтоване лікування. Це означає, що, зокрема, діти зможуть відвідувати школи й дитячі садки.

Як повідомлялося, за даними Центру громадського здоров'я, в Україні за 2022 рік кількість уперше зареєстрованих захворювань на туберкульоз, включно з рецидивами, становила 18 510, або 45,1 на 100 000 населення, що на 2,5% більше показника 2021 року.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-