Студент з Нідерландів подолав на велосипеді за добу 365 км, щоб зібрати гроші для України

Студент з Нідерландів подолав на велосипеді за добу 365 км, щоб зібрати гроші для України

Укрінформ
Зібрані кошти підуть на переносний мобільний пункт первинної допомоги

Студент з Нідерландів на підтримку України 24 лютого 2023 року проїхав на велосипеді 365 кілометрів, які символізують рік війни росії в Україні.

Наразі нідерландець зібрав понад 7800 євро, сума зростає чи не щодня, адже збір ще відкритий.

365 КІЛОМЕТРІВ ТА 365 ДНІВ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

Нідерландець Флоренс вант-Гофф розповідає, що від самого початку повномасштабного вторгнення росії переживав та підтримував Україну і хотів зробити свій внесок у нашу перемогу. 

“24 лютого 2022 року росія напала на Україну, і відтоді я досить уважно стежив за всім, що відбувається. Я підтримував Україну від самого початку і хотів щось зробити, але не знав, що саме. Коли почалося повномасштабне вторгнення минулого року, я також думав приєднатися до  різних ініціатив в Україні – знаходитися там, вивозити людей, робити щось в Україні або зокрема, приєднатися до  міжнародного легіону. Але це ні в що не переросло. З різних причин я тоді не зміг поїхати в Україну. Але в мене залишилося відчуття, що я хочу зробити щось корисне”, –розповідає кореспонденту Укрінформу в Гаазі нідерландець Флоренс вант-Гофф.

21-річний студент каже, що ідея народилася за тиждень до річниці повномасштабного вторгнення.

“За тиждень до 24 лютого 2023 року я замислився, що можна зробити. Я подумав, що в році 365 днів, і оскільки я студент, і я нідерландець, то звісно я їжджу на велосипеді. Тож 365 днів, велосипед, отже 365 кілометрів проїхати на велосипеді”, – розповідає Флоренс вант-Гофф.

ФОТОГРАФІЇ З МАРІУПОЛЯ ТА МОТИВАЦІЯ

Нідерландець каже, що відповідального готувався до такої акції. Він мав тиждень відпустки, який присвятив плануванню та підготовці.

“Місто, де живуть мої батьки, Ваддінксвен, знаходиться поруч з містом Гауда. Я стартував звідти, оскільки там у мене на місці були всі необхідні речі. І я закінчив поїздку у Ваддінксвені, в моєму місті. Я також знайомий з мером, і мер дуже підтримав мене. Також мене підтримували місцеві мешканці й українці, які зараз тут проживають. Було логічним повернутися додому ще й з практичної точки зору, бо останні кілька годин мали бути найважчими. Тож я стартував і фінішував у місті Ваддінксвен”, – каже хлопець.

Він також розповів, що його батьки медики, а чоловік його сестри професійно займався спортом, і тому вони стежили за його самопочуттям. Сам Флоренс не є професійним спортсменом. Залежно від погоди, зокрема через вітер, хлопець зупинявся щогодини, часом кожні 30 хвилин на кілька хвилин, щоб поповнити запаси води. Рухатися далі та досягти поставленої мети – 365 кілометрів, щоб зібрати на допомогу Україні його мотивували фотографії зруйнованих росіянами українських міст.  

“На моєму телефоні було кілька фотографій з Маріуполя та інших місць, тому щоразу, коли мені було погано, я просто дивився на них, і це мене мотивувало рухатися далі”, – каже нідерландець.

За його словами, також мотивацією була трагедія МН17. Пасажирський літак рейсу МН17 був збитий російським “Буком” у небі над тимчасово окупованою частиною Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 15 членів екіпажу та 283 пасажири, всі вони загинули. Більшість із них, 196 осіб – громадяни Нідерландів. 

“Мені було 13, коли сталася трагедія МН17, і це дуже вплинуло на людей, з якими я живу поруч”, – ділиться хлопець. 

Він також розповів, що першого дня після благодійної акції не міг ходити, тільки човгав. Але вже на третій день знову відновився. Нідерландець каже, що ніколи не був в Україні, але планує поїхати.

ПЕРЕНОСНИЙ МОБІЛЬНИЙ ПУНКТ ПЕРВИННОЇДОПОМОГИ

Зібрані нідерландцем кошти будуть направлені безпосередньо до фонду Zeilen van Vrijheid –благодійної організації, яка підтримує відважних медиків, служби швидкої допомоги та персонал лікарень в Україні, щоб вони могли рятувати якомога більше життів.

“Усі гроші, які зібрав Флоренс своєю ініціативою – проїхати на велосипеді 365 кілометрів у Нідерландах, вони підуть на новий великий проєкт, який називається disaster relief complex – це переносний мобільний пункт надання первинної допомоги до моменту прибуття швидкої допомоги, фактично, якщо у вас є ракетна атака на якийсь із будинків, то відразу на місце виїжджає 50-60 машин швидкої для надання допомоги та евакуації постраждалих. Цей комплекс може розгорнутися за 10 хвилин і надати можливість допомогти на місці приблизно 50 пацієнтам. Це наш великий проєкт”, – розповіла Укрінформу голова фонду Zeilen van Vrijheid Вероніка Муцей.

Фонд Zeilen van Vrijheid допомагає Україні зі швидкими. За рік війни фонд передав Україні понад 130 машин швидкої допомоги з Європи.

Також за участі фонду у Нідерландах відбулася експозиція “швидкої” з Харківщини, розстріляної росіянами. Артефакт війни було виставлено на головних площах близько десяти нідерландських міст.

24 лютого 2023 року, у річницю війни, машину швидкої показали в Утрехті.

Наразі кілька нідерландських музеїв зацікавлені показати у себе розбиту війною українську машину швидкої.

Ірина Драбок, Гаага

Фото надав  Флоренс вант-Гофф

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-