Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Самоевакуація з Криму: на кордонах із сусідніми державами – тисячі людей

Самоевакуація з Криму: на кордонах із сусідніми державами – тисячі людей

Укрінформ
Будь-які ситуації з друзями підлягають виправленню, покращенню, але не приниженню

На кордонах держав, які досі пропускають на свою територію громадян з боку росії, складається вкрай катастрофічна ситуація з громадянами України – мешканцями тимчасово окупованого Криму, які з метою уникнути примусової мобілізації в російську армію, самоевакуювались із Криму.

Таких людей тисячі і тисячі, ми не знаємо поки що точної чисельності.

Зрозуміло, що багато чоловіків військовозобов'язаного віку – жителі тимчасово окупованого росією Криму, громадяни України, евакуюються з Криму разом із сім'ями, в яких багато малолітніх дітей.

Всі ці люди (повторюю, тисячі та тисячі), за деяким винятком, не мають на руках усі необхідні документи, які дозволяли б їм безперешкодно перетнути кордони третіх країн.

Не забуваймо, що ці люди живуть уже понад 8 років за умов російської окупації Криму.

Скажімо, народилася дитина в 2021 році в окупованому Криму, батьки не встигли оформити на нього українське свідоцтво про народження, для чого їм потрібно було виїхати з окупованого Криму в Херсон.

Тепер цю дитину не пустять ні до Латвії, ні до Литви, ні до Грузії, ні до Естонії. Відповідно, вся сім'я не зможе перетнути кордон, і вони знову повернуться на територію росії.

Сьогоднішня ситуація з громадянами України – мешканцями тимчасово окупованого Криму – вимагає негайних узгоджень Уряду України з Урядами суміжних з росією держав, насамперед членів ЄС, щодо встановлення ними таких самих умов перетину кордонів, які були надані громадянам України в лютому – березні 2022 року, коли евакуювалися мільйони громадян України.

Вчорашня телефонна розмова з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, також інші спілкування, у тому числі з представниками ОПУ, дозволяють сподіватися, що сьогодні вже буде створено Міжвідомчу Робочу групу для оперативного розгляду та прийняття рішень щодо ситуації, що склалася.

P.S. А тим часом, поки я писав цей пост, з Грузії надійшов тривожний дзвінок: грузинські поліцейські готуються до витіснення десятків громадян України, серед яких і сім'ї з малолітніми дітьми, із нейтральної зони, де вони перебувають кілька діб, на територію росії.

                                              *   *   *   *

У мене є величезне прохання до всіх людей, які пишуть, зрозуміло, в першу чергу, до журналістів.

Ніхто не має права вам вказувати як слід писати, у тому числі як висвітлювати ті чи інші події, пов'язані з особливим драматизмом і людськими трагедіями.

Відповідно, в мене є лише прохання до тих, хто висвітлює трагічну ситуацію з громадянами України – мешканцями тимчасово окупованого Криму, яка зараз складається на кордонах окремих держав, суміжних з росією, – будь ласка, не допускайте образливих випадів у відношенні народів і держав, які в умовах російсько-української війни залишаються найбільш послідовними захисниками Української держави, українського та кримськотатарського народів.

Будь-які ситуації з друзями підлягають виправленню, покращенню, але не приниженню.

Рефат Чубаров

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-