Мустафа Джемілєв, лідер кримськотатарського народу
Вірю у сприятливий для України результат війни, разом з деокупацією Донбасу та Криму
15.03.2022 10:42

Дипломатичний форум, що відбувся в Анталії 11-13 березня, прийняв представників понад 70 країн. Організатори складали програму форуму задовго до війни, яку почала  росія проти України. Від участі у форумі Президента України Володимира Зеленського після початку російської агресії довелося відмовитись. Перед учасниками форуму у режимі відеоконференції виступив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Розв'язана росією війна проти України у ключі системи регіональної та глобальної безпеки стала топтемою обговорень у рамках форуму.

Участь в Анталійському дипломатичному форумі, як і торік, взяв лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. В інтерв'ю Укрінформу Мустафа ага, який має великий авторитет у Туреччині, розповів про участь в Італійському дипломатичному форумі, підтримку Туреччиною України, про настрої у Криму та надію кримських татар на деокупацію півострова.

ТУРЕЧЧИНА ШВИДКО РЕАГУЄ У ПИТАННЯХ ДОПОМОГИ І ПІДТРИМКИ УКРАЇНІ

Тема Анталійського форуму – «Перекодування дипломатії». Розкажіть про свої враження від зустрічей та обговорень…

– Зараз інтерес до України, кількість її симпатиків постійно зростає: як у світі, так і у Туреччині. Нещодавнє моє інтерв'ю Haber Türk за переглядами за день стало рекордним, що вказує на посилену увагу до теми України та війни, розв'язаної росією. І це дуже символічно, тому що Туреччина, як і інші країни, має досить багато своїх проблем. Така увага до того, що відбувається в Україні, до російської агресії проти нашої країни свідчить про те, що схвильований увесь світ. На форум я приїхав на запрошення міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу. Також відбулася моя зустріч та розмова з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом. У планах поспілкуватися з ним предметніше найближчим часом. Ми вдячні Туреччині за те, що вони є постійно моральними і не просто стоять на нашому боці. У тому, що нам вдається збивати колони російської техніки та танків, велика роль «байрактарів».

Зараз мені дуже подобається процедура прийняття рішень у Туреччині щодо України. Не вдаватимусь у подробиці, але зараз ми відчуваємо значну підтримку і бачимо, що навіть ті питання, які були забюрократизовані у мирний час, вирішуються набагато простіше й швидше завдяки волі політичного керівництва та окремих компаній. Все відбувається дуже оперативно. Також Туреччина постійно спрямовує гуманітарні конвої, що дуже важливо за умови, що росія навмисне створює гуманітарні кризи та діє проти цивільного населення, порушуючи норми міжнародного права.

ДОПОМОГАЮЧИ НАМ, СВІТ У ПЕРШУ ЧЕРГУ ДОПОМАГАЄ СОБІ

- У своєму виступі на форумі президент Ердоган сказав про те, що якби реакція Заходу  2014 року після окупації росією Криму була такою ж дієвою, як зараз, цієї війни вдалося б уникнути…

– Президент Туреччини сказав дуже правильну річ. Захід надто спізнюється з реакцією, саме адекватною реакцією на події. Якби 2014 року була така реакція, як зараз, то не було б цих страшних днів. Більше того, якби у серпні 2008 року, коли російські війська увійшли до Грузії, було б застосовано такі санкції, вони надалі не змогли б окупувати Крим. На заході дуже мало розуміння того, що ми не лише за себе боремося, а й за них також. І допомагаючи нам, вони насамперед допомагають собі. Ми в усьому світі кричали, що майже беззбройні, просили дати нам зброю. У Німеччині сказали, що у них політика нерозповсюдження війни, і зброї не дадуть. І лише коли нас почали вбивати, у них з'явилося бажання давати цю зброю.

- Туреччина займає активну позицію та намагається допомогти для якнайшвидшого припинення вогню та врегулювання. Але водночас не підтримує запровадження санкцій, аргументуючи це збереженням вікна для діалогу.

– Є об'єктивні причини, чому Туреччина не може приєднатися до економічних санкцій. Товарооборот  Туреччини та Росії становить близько $40 млрд. Якщо повністю одразу перервати зв'язки, ситуація для турецької економіки буде катастрофічною. Туреччина щорічно знижує обсяг споживання російського газу, проте близько 35% споживаного газу вона отримує з росії. Серед них позиція Туреччини така (причому це й за порадою американців), щоб повністю не поривати з росією, бо має залишатися якийсь канал для спілкування. Однозначно будь-яка війна закінчується за столом переговорів, і Туреччина – найкраще місце для цього. Тут не слід ображатись на Туреччину, оскільки це позиція і заходи також.

ЗАКІНЧЕННЯ ВІЙНИ БУДЕ БЛАГОДАТНИМ ДЛЯ УКРАЇНИ

- Зараз говоримо, що переломний момент у війні росії проти України вже пройдено, але для повної перемоги потрібен час. За вашими оцінками, коли це станеться?

– Думаю, закінчення війни буде сприятливим для України. Зі 150-тисячної російської армади вже майже третина нейтралізована – убитими чи пораненими. І цей процес триватиме, бо Українська армія і народ мають дуже високу мотивацію, вони захищають свою Батьківщину. Це нагадує стародавні часи, коли проти армії перського правителя Кіра воювали спартанці. Приблизно така сама ситуація зараз відбувається в Україні. Думаю, що результатом цієї війни стане повна деокупація всіх раніше окупованих росією територій, включаючи Крим та Донбас.

- Деокупація Криму та Донбасу більше залежатиме від політичної волі, успіхів армії чи підтримки союзників?

- росія вже не в змозі комусь диктувати, її позиції дедалі слабшатимуть. Рівень санкцій, які наклали на цю країну, на думку багатьох експертів, до червня-липня приведуть росію в такий стан, що вона не зможе годувати навіть своїх солдатів. І тоді вона сама проситиметься за стіл переговорів та вирішуватиме питання імплементації всіх міжнародних угод, у тому числі останньої резолюції генасамблеї ООН щодо відновлення територіальної цілісності України, ухваленої історичною більшістю голосів. Тут погоджуся з президентом Ердоганом, який сказав, що не йдеться про ефективний світовий лад, коли майже одноголосно приймається резолюція, але одна держава проти і не збирається її виконувати.

Ви сказали, що за стіл переговорів росія буде готова сісти у червні-липні, але бомбардування продовжуються щодня, атакують цивільні об'єкти та населення. Як оцінюєте шанси закрити небо?

- Підтримка України, закриття неба важливі та необхідні прямо зараз. Поки що передумов, що небо закриють, на жаль, ми не бачимо. Цей висновок грунтується на реалізмі, але має великий оптимізм. Я це питання порушував у спілкуванні з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вдалося висловити йому свою думку. Україна зазнає втрат, гине мирне населення. І слід зробити все можливе, щоб припинити це. росія втрачає катастрофічно й у економічному, й у людському ресурсі. Але це їхній вибір, розпочата ними війна. росія з кожним днем ​​виснажується і її можливості бандюкувати так, як вона робить це зараз, вже обмежені і обмежуватимуться з кожним днем ​​дедалі більше.

ПОКИ РОСІЯ ПРОДОВЖУЄ БРЕХАТИ ПРО СВОЇ ДІЇ В УКРАЇНІ, КОНСТРУКТИВНИЙ ДІАЛОГ НЕМОЖЛИВИЙ

- Англійський дипломатичний форум стартував з тристоронньої зустрічі міністрів закордонних справ України, Туреччини та росії, але «перекодування дипломатії» у питаннях припинення вогню та відкриття гуманітарних коридорів досягти не вдалося…

– Рівень лицемірства та брехливості в росії вже зашкалює та перейшов усі можливі рамки. Російське керівництво та російські медіа брешуть так, що вже самі у свою зухвалу брехню вірять. На зустрічі в Анталії лавров сказав, що російські військові не атакують цивільних об'єктів. Він, як і всі, повторює, що удари ведуться по стратегічних та військових об'єктах. З якого часу пологові будинки, школи та дитсадки стали стратегічними об'єктами? Весь світ бачить результати цих атак щодо цивільних об'єктів та будинків мирних жителів. Але вони продовжують нахабно брехати і вже до того добрехалися, що навіть якщо говоритимуть правду, їм уже ніхто не повірить. Поки ця брехня продовжується, говорити про якусь конструктивну розмову не доводиться.

У росії вже натякали на можливість використання ядерної зброї. Наскільки, на вашу думку, це реально?

- Щодо ядерної зброї та її застосування однозначно впевнений, що це на 99% шантаж. Вважають, що раптом це подіє. Ядерна зброя - це не просто натиснув кнопку і ракети полетіли. Там сім-вісім ступенів ухвалення рішення. Я абсолютно впевнений, що на одному з цих етапів навіть при натисканні кнопки в процесі запуску він буде зупинений. Така дія може призвести до знищення всього світу, зокрема, росії. Вони шалені, але не самогубці.

Раніше була інформація, що ядерна зброя є у Криму. Чи так це?

- Одразу після того, як росія окупувала Крим, там точилися інтенсивні роботи з відновлення ядерного сховища на Кизилташі, працювали там і кримські татари. Ми відслідковували, що там діялося. Вони його справді реставрували як ядерне сховище. 2015-го року коли роботи добігали кінця, всіх кримських татар і навіть усіх жителів Криму, хто там працював, усунули. Там стали працювати лише фахівці, відряджені з росії. Моя родичка живе неподалік і розповідала, що вже наприкінці 2015 року це сховище було оточене потрійним ланцюгом охорони. Вони там з собаками ходять, з лічильниками Гейгера перевіряють рівень радіоактивності. З двох незалежних джерел було отримано інформацію, що там є шість ядерних боєголовок. Розвідка НАТО та США також кажуть, що це дуже можливо, але немає точних відомостей, хоч деякі докази існують.

ТЕ, ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ В УКРАЇНІ, НАДИХАЄ КРИМСЬКИХ ТАТАР ПЕРСПЕКТИВОЮ ДЕОКУПАЦІЇ КРИМУ

Які настрої зараз у Криму, серед кримських татар?

- Усіх молодих людей, зокрема кримських татар, почали забирати в армію з наміром відправити до України. І Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, уже двічі звертався до наших співвітчизників і попереджав, що якщо в Україну приїдуть, то стануть убивцями чи трупами. Тому найкраще рішення зараз відмовлятися від служби у російській армії. Так, кримські татари були змушені отримувати російські паспорти, інакше фактично неможливо було вижити. Тому, хоч би як це зараз не звучало: просто відмовляєтеся від призову в армію і йдете до в'язниць. І переважна більшість так і роблять. Але вже отримав сигнал, що останнім часом різко припинили призов кримських татар. Фактично його зупинено. Але продовжують ходити по будинкам, особливо по будинкам активістів, загрожувати, щоб вони не реагували на заклики України. Що мене вражає, це тональність висловлювання наших співвітчизників, які навіть телефоном, знаючи, що їх прослуховують, виступають проти росії, висловлюють віру та надію на визволення Криму. Те, що відбувається в Україні, ця війна надихнула багатьох наших співвітчизників – вони побачили перспективу звільнення від окупації.

Якщо це станеться, які перспективи?

– Раніше в Україні не було системної політики у питаннях Криму. І всі наші ідеї часто стикалися з глухим опором. Визнання Меджлісу кримськотатарського народу, переформатування Кримської автономії на національно-територіальну автономію на основі міжнародного права та визначення корінних народів потрібно було робити ще у дев'яності роки. А нам усі казали, що не хочуть дратувати російськомовне населення. Навіть коли ми говорили про необхідність відновити історичну топоніміку, це не отримувало особливої ​​підтримки. Нині вже, можливо, по-іншому. За ініціативи президента Зеленського та за його підтримки було прийнято закон про визнання кримських татар корінним народом Криму. Також є проєкти законів про статус кримськотатарського народу в Україні та переформатування Кримської автономії на національно-територіальну автономію. Ми говорили, що це потрібно робити одним пакетом, але вирішили робити поетапно. Зараз на черзі два нові закони, і думаю, що їх буде прийнято – тоді ситуація дуже зміниться.

ВИЗНАЧЕННЯ рф КОНТРИБУЦІЙ ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - СПРАВА ЧАСУ

- Російська агресія вже завдала збитків Україні на суму $119 млрд. Що можете сказати про перспективи відновлення?

– Робота вже продовжується і в цьому напрямку. Україна звертається до міжнародного суду і це справа часу, коли росії буде визначено контрибуції. Також ми розраховуємо на щось подібне до плану Маршалла у другій світовій війні по Україні для відновлення нашої країни після руйнування росією. Президент Зеленський правильно сказав, що немає сумніву в тому, що росія компенсуватиме завдані збитки - газом, нафтою або іншими ресурсами.

- Через війну проєкт з будівництва житла для кримських татар, який збиралася реалізувати Туреччина, на паузі. Кримські татари, які свого часу переїхали до різних міст України, змушені знову рятуватися від російської агресії…

– Кримські татари, які після окупації переходили на материкову частину України, у Херсоні не зупинялися. Там їх незначна кількість, близько 7-8 тисяч, а разом із Запоріжжям та Мелітополем близько 12 тисяч. Але це здебільшого ті кримські татари, які свого часу приїжджали до Криму ще за радянської влади, але їх видворили і пізніше вони назад не повернулися. Більшість після проголошення незалежності України повернулися до Криму, але кілька тисяч все ж залишилися з соціальних причин, оскільки не було житла. Після окупації 2014-го, за нашими оцінками, це близько 30 тисяч кримських татар, виїхали здебільшого до західних регіонів України та Києва. У столиці близько 10 тисяч кримських татар. Коли постало питання про квартири, які збиралися будувати за допомогою Туреччини, я не зміг переконати президента Зеленського, що цей проект потрібно реалізувати не в Херсоні, а там, де кримські татари живуть зараз. Зеленський вважав, що слід збудувати місто-сад на противагу тому, що роблять росіяни у Криму. Але я попереджав, що може статися так, що в цьому саду ніхто не житиме. Звісно, ​​коли вручать ключі, ніхто не відмовиться. Але великий ризик того, що люди завтра почнуть їх продавати, щоб поїхати туди, де вони вже осіли. Коли ми обговорювали це, президент Ердоган запропонував, що кількість квартир він подвоїть і 500 буде збудовано, де планувалося, а ще 500 запропонував збудувати там, де кримські татари вже мешкають. Поки що питання виділення землі в Києві залишається невирішеним. Сподіваюся, його буде вирішено після закінчення війни. Але я вірю в те, що внаслідок цієї війни нам не знадобляться квартири на материковій частині України, і ми повернемось у Крим.

Ольга Будник, Анталія

Фото автора

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-