Макрон зустрівся із Сенцовим

Макрон зустрівся із Сенцовим

Фото
Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон відзначив внесок колишнього політв'язня Кремля українського режисера Олега Сенцова в утвердженні цінностей свободи.

Про це французький лідер написав у Twitter після зустрічі із Сенцовим у вівторок у Страсбурзі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Макрон опублікував фото з українцем і написав: «У Страсбурзі із вільним Олегом Сенцовим. Великий європеєць. Він серед тих, хто вважає, що свобода інших є такою ж важливою, як і наша».

Як повідомлялося, кінорежисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму у травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на окупованому півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Читайте також: ПАРЄ має сприяти визволенню українських політв'язнів – німецький депутат

В ув'язненні Сенцов оголошував голодування з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів у РФ, яку тримав 145 днів і був змушений припинити через загрозу насильницького годування.

25 жовтня 2018 року Європейський парламент оголосив Сенцова лауреатом премії Сахарова. Він - перший представник України, якого відзначили цією нагородою.

7 вересня 2019 року між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 11 політв'язнів, серед яких і Сенцов із Кольченком, а також 24 захоплені Росією у листопаді 2018-го у районі Керченської протоки моряки.

Як повідомлялося, 7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 11 політв'язнів, у тому числі й кінорежисер Олег Сенцов, та 24 військові моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-