У Москві правозахисники повідомили, що місцезнаходження Сенцова невідоме

У Москві правозахисники повідомили, що місцезнаходження Сенцова невідоме

Укрінформ
У Громадській спостережній комісії Москви уточнили, що українського режисера Олега Сенцова, незаконно засудженого в РФ, немає в московському СІЗО-2, ні в "Бутирці", ні в "Лефортово".

Про це повідомляє ТАСС.

«Спостерігачі відвідали Бутирський ізолятор, в тому числі перевірили спецблок, і не виявили там Сенцова. Раніше під час відвідування СІЗО "Лефортово" адміністрація цього ізолятора їм сказала, що його там немає. Таким чином його місцезнаходження залишається невідомим», - сказали в ГСК.

Раніше джерело, знайоме з ситуацією, повідомило російським ЗМІ, що українського режисера Олега Сенцова доставлено у Москву для обміну з українською стороною.

У російських соцмережах також з'являлися повідомлення, що Сенцова нібито вивезено з колонії в Лабитнангі в московське СІЗО-2, в рамках якого значаться і «Лефортово», і «Бутирка».

Захист українського політв'язня в Росії режисера Олега Сенцова офіційної інформації про його переміщення з колонії в Лабитнангі в Москву не отримував.

Читайте також: В інтересах українських моряків їхні адвокати не коментують обмін - Полозов

Кримського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб в Криму у травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали. Сенцов відбував покарання в місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають в російських в'язницях, Сенцов «письмово погодився на прийом їжі». Він назвав це «вимушеним заходом через загрозу насильницького годування». Amnesty International заявила, що примусове годування є катуванням.

25 жовтня 2018 року Сенцову присудили премію Європарламенту «За свободу думки» імені Сахарова.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка в список політв'язнів. Петицію на сайті Білого дому із закликом врятувати засудженого в Росії Олега Сенцова підписали понад 100 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-