Судна, що загорілися у Керченській протоці, незаконно поставляли газ до Сирії — МінТОТ

Судна, що загорілися у Керченській протоці, незаконно поставляли газ до Сирії — МінТОТ

Укрінформ
Два судна, які напередодні загорілися в районі Керченської протоки, задіяні у незаконних поставках газу до Сирії.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

"Наразі важко встановити походження газу, який перевозився, однак за наявною інформацією судна VENICE та MAESTRO залучались до поставок газу, видобутого як з українського шельфу, так і з інших країн", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, вказані судна раніше заходили до закритих портів тимчасово окупованого Криму та є порушниками режиму тимчасово окупованих територій.

"Також, за даними Офісу з питань контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC), судна VENICE та MAESTRO задіяні до незаконних поставок газу в Сирію, починаючи з 2016 року", - відмітили у відомстві.

У міністерстві зауважили, що аварія сталася під час перевантаження між суднами на морі методом "ship to ship transfers"

"За даними міжнародних моніторингових систем газовий танкер VENICE (CANDY) вийшов із російського порту "Темрюк" 20 січня, однак на момент аварії на судні не працювала система AIS (Automatic Identification System). Те ж саме спостерігалося і на танкері "MAESTRO" - остання інформація про судно зафіксована AIS 9 січня 2019 року", - зазначили у міністерстві.

У МінТОТ наголосили, що такі дії іноземних компаній, причетних до морських перевезень, "спрямовані на уникнення відповідальності з боку українського законодавства, а також намагання не потрапити до списку компаній-порушників, до яких можуть застосовуватись міжнародно-правові санкції".

"Попри загрози безпеці судноплавства в Чорному і Азовському морях, ризики для життя людей, Російська Федерація заохочує масові відключення суднами системи AIS, а наведений приклад ще раз демонструє як РФ нехтує нормами міжнародного права. Цього разу аварія призвела до найстрашніших наслідків – смертей людей", - зауважили у МінТОТ.

Як повідомлялося, два судна загорілися в понеділок увечері в районі Керченської протоки. Раніше повідомлялося, що десять людей загинули, 14 моряків удалося витягнути з води живими, доля семи осіб залишалася невідомою.

За попередніми даними, на борту суден перебувала 31 особа - громадяни Туреччини та Індії. Громадян України серед екіпажів суден немає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-