Ми не відмовимось від права вільного проходу через Керченську протоку — Полторак

Ми не відмовимось від права вільного проходу через Керченську протоку — Полторак

Укрінформ
Україна не відмовиться від права вільного проходу через Керченську протоку і буде й надалі здійснювати судноплавство у відповідності до міжнародних норм і правил.

Про це в інтерв'ю телеканалу «ZIK»заявив міністр оборони України Степан Полторак.

“...Що стосується третього, четвертого, буде і двадцятий, і тридцятий, і сотий (прохід через Керченську протоку — ред.), і це буде завжди. Тому, що Азовське море — це частина України. Маріуполь, Бердянськ — це наші порти, це частина України, це частина нашої економіки, і ми точно не відмовимось від нашого права вільного проходу через Керченську протоку з дотриманням всіх міжнародних норм і правил”, - наголосив Полторак.

За словами міністра, перший і другий прохід українських катерів через Керченську протоку з організаційної точки зору нічим не відрізнялись. “Перший і другий прохід не відрізнявся ніяк: по організації, по підготовці, по порядку проходу, по плануванню він здійснювався планово. Особовий склад до виходу був готовий. За дії наших партнерів ми не відповідаємо... Що стосується провокації, Росія подивилась перший раз, подивилась, що у наших планах є далі проходи через Керченську протоку, є бажання посилити наше угрупування в Азовському морі, тому вони якраз і використали другу спробу, щоб здійснити провокацію”, - наголосив Полторак.

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада російські кораблі в Керченській протоці атакували українські катери «Бердянськ», «Нікополь» та буксир «Яни Капу», які здійснювали плановий перехід від порту Одеси до порту Маріуполя. Під час агресивних дій Росії 24 українських моряки були захоплені в полон, троє з них зазнали поранень.

Читайте також: У справах українських моряків призначили низку технічних експертиз - Полозов

Підконтрольний Росії «суд» в окупованому Криму арештував всіх затриманих українських моряків та звинуватив їх у начебто незаконному перетині російського кордону (ч.3 ст.322 Кримінального кодексу Росії, передбачає покарання - позбавлення волі до шести років). Всіх військовополонених доставили з Криму до московських СІЗО.

Станом на 27 грудня всі 24 українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-