Донька фігуранта “справи Веджіє Кашка” просить допомоги у Денісової

Донька фігуранта “справи Веджіє Кашка” просить допомоги у Денісової

Укрінформ
Донька фігуранта так званої “справи Веджіє Кашка” Наджиє Аметова звернулася до українського омбудсмена Людмили Денісової з проханням про терміновий порятунок Казіма Аметова, Руслана Трубача й Едема Бекірова, яких тримають у спецблоці сімферопольського СІЗО.

Своє звернення Аметова розмістила у Facebook.

"Звертаюся до українського омбудсмена Людмили Денісової з проханням допомогти моєму батькові Казіму Аметову, а також Руслану Трубачу, Едему Бекірову. Минулого тижня їх із загальної камери перевели у спецблок", - написала донька політв'язня.

За її словами, всі троє знаходяться під постійним відеоспостереженням. У камерах з бетонними стінами - холод і вологість, що призводить до загострення набутих у неволі хвороб.

"У тата до всіх недуг, набутих у в'язниці (тиск, погано бачать очі, болить серце), вже болять нирки і ноги. Їх елементарно не виводять на прогулянку, годують препогано! Я не раз говорила, що мій тато - досить терпляча людина, але те , що він сьогодні розповів адвокату про умови його тримання, для мене дзвінок !!!! Їх потрібно терміново рятувати! ", - написала дівчина.

Вона повідомила, що в камері з Трубачем знаходиться інвалід 1 групи Бекіров.

"У нього 4 шунти в серці - це наслідок тяжкого інфаркту, і цукровий діабет. Він має приймати по 16 таблеток на день, необхідних для підтримання життя, і робити перев'язки на хвору, ампутовану ногу. Едем-ага потрібен спеціальний догляд. Сьогодні за цією людиною доглядає Руслан Трубач, який не є кваліфікованим спеціалістом", - розповіла Аметова.

Читайте також: У фігуранта "справи Веджіє Кашка" Аметова відмовляють нирки - адвокат

Вона звернулася до всіх, "хто може вплинути на цю ситуацію і допомогти".

Як повідомляв Укрінформ, 19 грудня "Київський районний суд" Сімферополя мав почати розгляд по суті справи стосовно Бекіра Дегерменджи, Руслана Трубача, Кязіма Аметова й Асана Чапуха, проте в зв'язку з госпіталізацією Асана Чапуха, який знаходиться під домашнім арештом, "суд" перенесли на 9 січня 2019 року. Окупанти звинувачують Аметова, Дегерменджи і Трубача у вимаганні, а Чапуха - у вимаганні та у незаконному придбанні, передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні зброї.

Фігурантів "справи Веджиє Кашка" затримали 23 листопада 2017 року у Сімферополі, коли вони намагалися допомогти родині ветерана кримськотатарського національного руху Веджиє Кашка повернути їй вкрадену громадянином Туреччини Юсуфом Айтаном велику суму грошей.

Затримані кримські татари в момент облави ФСБ знаходилися в кафе разом з Веджиє Кашка, прийшовши туди на прохання самого Айтана, який пообіцяв напередодні повернути гроші. Під час затримання Веджиє Кашка стало погано і вона померла в "швидкій" по дорозі в лікарню.

За словами адвоката Миколи Полозова, який почав власне розслідування обставин загибелі Веджиє Кашка, під час спецоперації російських спецслужб силовики застосували фізичне насильство: ветерана національного руху не тільки закували в наручники, а й мінімум один раз вдарили прикладом автомата.

Що стосується Едема Бекірова, то він не є фігурантом "справи Веджиє Кашка". Бекіров був затриманий 12 грудня цього року на в'їзді в окупований Крим з боку Чонгара під час проходження паспортного контролю на території, контрольованій окупантами. Він житель селища Новоолексіївка Херсонської області, 1961 року народження . Прямував у Крим для відвідання 78-річної матері та родичів. У січні 2018 року активіст переніс складну операцію на серці, в ході якої йому було встановлено 4 шунти. Крім того, Бекіров носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).

13 грудня стосовно Бекірова "суд" обрав запобіжний захід - тримання під вартою у СІЗО до 11 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-