Укази про помилування Чийгоза та Умерова все ще засекречені — адвокат

Укази про помилування Чийгоза та Умерова все ще засекречені — адвокат

Укрінформ
Сьогодні виповнився рік з дня звільнення від кримінального переслідування Кремлем заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, однак укази Путіна про помилування залишаються засекреченими.

Про це в середу на прес-конференції в Укрінформі повідомив адвокат Микола Полозов.

"За процедурою процес звільнення Чийгоза та Умерова проходив на підставі указу Путіна про помилування. Саме помилування означає, що щодо людини припинено будь-яке кримінальне переслідування і ніяких негативних наслідків кримінального характеру щодо нього застосовувати не можна. Але у випадку і з Умеровим, і Чийгозом, на відміну від інших політв'язнів, є особливість. Якщо всі попередні укази про помилування були відкриті і з ними було легко ознайомитися, у тому числі на офіційному сайті Кремля, то з якоїсь причини ці обидва укази були засекречені, і досі ми не змогли з ними ознайомитися", - розповів Полозов.

За його словами він особисто звертався до адміністрації президента Росії, щоб переконатися в помилуванні Чийгоза та Умерова, проте отримав відмову, у зв'язку з тим, що "ці відомості містять інформацію, яка належить до категорії обмеженого доступу".

Полозов звернувся зі скаргою до Тверського районного суду міста Москви, після чого, за його словами, "сталася абсолютно не юридична історія про те, що звертатися з позовами до адміністрації президента неможливо, оскільки, згідно з конституцією Росії, президент є недоторканною особою, яка має імунітет від судового переслідування".

Як наголосив адвокат, наразі обидві скарги знаходяться в суді касаційної інстанції і розгляд їх не відбувається "на догоду політичним інтересам Кремля".

Проте захист має намір і надалі захищати інтереси Чийгоза та Умерова і домагатиметься отримання текстів указів Путіна, "на підставі яких Чийгоз та Умеров були й звільнені, але по факту були депортовані з Криму російською владою, причому вивозили їх звідти, порушуючи самі російські закони", - заявив юрист.

Він повідомив, що позови підготовлені не лише до Верховного суду РФ і до Конституційного суду РФ, але й до Європейського суду з прав людини.

Сьогодні виповнився рік з дня звільнення Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова / Фото: Овсяннікова Юлія, Укрінформ

За словами Полозова, тексти указів про помилування потрібні його підзахисним для визначення їх правового статусу у разі їх повернення на територію окупованого Росією Криму.

Читайте також: Полозов нагадав ОБСЄ про кримських татар у катівнях окупантів

"Невдовзі після звільнення вони заявили про намір повернутися до Криму, і цей намір нікуди не зник. Для того, щоб їх правовий статус, якщо вони опиняться в Криму, був визначений, необхідні ці укази президента, щоб будь-якому співробітнику ФСБ, прокуратури, які їх зустрічатимуть на кордоні, можна було продемонструвати їх і тим самим зняти питання про їх правовий статус", - резюмував Полозов.

Як повідомлялося, влітку 2017 року під час зустрічі президентів Туреччини і РФ було досягнуто домовленості про передачу владі Туреччини громадян України Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, які переслідуються Кремлем за проукраїнські погляди та висловлювання про те, що Крим - це Україна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-