Трагедія в Керчі: повну відповідальність несуть окупанти

Трагедія в Керчі: повну відповідальність несуть окупанти

Аналітика
Укрінформ
Брехня і агресія продовжують виливатися на голови мешканців окупованих територій та нівечити психіку і життя людей

Навіть якщо виявиться, що керченський стрілець був лише психічно неврівноваженим підлітком – послідовником безумців школи "Колумбайн" (масове вбивство в американській школі «Колумбайн» в 1999 році в штаті Колорадо, вчинене двома підлітками, учнями школи), відповідальність з окупаційної російської влади це не знімає. Очевидно, що до трагедії призвела саме атмосфера ненависті, яку насаджують окупаційні органи влади в Криму. Таку думку висловив заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін у Facebook. Адже вже за 20 хвилин після отримання інформації про трагедію, російські медійники і ведучі згадали і про "укроДРГ", і про слова російських силовиків Патрушева і Клинцевича щодо "дестабілізації в Криму", і навіть те, що коледж розміщується на дорозі до Керченського мосту...

Дмитро Золотухін
Дмитро Золотухін

Тобто, брехня і маячня продовжує виливатися на голови мешканців окупованих територій та нівечити психіку і життя людей. За попередніми даними, в результаті теракту у коледжі в Керчі, загинули 19 осіб, ще близько 50 постраждали, більшість з них – підлітки.

Кримський "Колумбайн", вид збоку

У ймовірного вбивці Владислава Рослякова, який влаштував вибух і стрілянину, а потім начебто скоїв самогубство, кажуть, було два акаунти ВКонтакте. І світлини, які він розміщував там, більш ніж яскраво свідчать про інтенсивність “промивання мізків” в умовах окупації. На одній сторінці у соціальних мережах студента, який назвався Владислав Рейх, – суцільні панківські, анархістські пости, репости “новоросійських” та антиукраїнських плакатів, а також пости а-ля "Колумбайн". Хлопець був зарахований в коледж в 2015 році, в 2018-му він вже отримав дозвіл на рушницю 12-го калібру. Усе йшло до того, що колись ця рушниця вистрілить...

"Это настоящий теракт! Как положено! Как в Беслане", – голосила в телефон на одному з відео директорка коледжу Ольга Гребеннікова. Звісно, цій ситуації не позловтішаєшся, але, погодьтеся, досить промовиста реакція шокованої людини.

“Керівництво України, насамперед, має висловити співчуття родинам загиблих і морально підтримати тих, хто постраждав унаслідок цієї надзвичайної події. Адже незважаючи на те, що ці люди мешкають на тимчасово окупованій території, вони є громадянами України (можливо, за деякими винятками, оскільки частина студентів могла приїхати із Росії). Але і їхнім родинам ми також маємо співчувати, адже йдеться про мирних людей, юнаків та дівчат”, – зазначив у коментарі Укрінформу екс-депутат, голова Всеукраїнського громадського правозахисного руху «Сила права» Андрій Сенченко.

Андрій Сенченко
Андрій Сенченко

При цьому він нагадує, що відповідно до Женевської конвенції, саме окупаційна влада відповідає за безпеку громадян на анексованих територіях. “Отже, чи то йдеться про аварію техногенного характеру, чи про теракт, відповідальність повністю лежить на російській стороні! І українська влада має нагадувати про це на всіх міжнародних майданчиках. Хоча у цивілізованому світі це й так прекрасно розуміють”, – переконаний Андрій Сенченко.

За словами правозахисника, потрібно враховувати кілька важливих обставин. По-перше, Росія – це країна, яка тривалий час бере участь у багатьох міжнародних конфліктах. По-друге, Москва веде доволі жорстку внутрішню політику на своїй території, що й провокує стійку терористичну загрозу в Росії і, відповідно, – на захоплених нею територіях, які через анексію тимчасово стали частиною підконтрольного їй простору. Після чеченських воєн, подій у Сирії, в Криму, на Донбасі, у зв’язку з масованою пропагандою та самоізоляцією, в російському суспільстві наростав психоз. Тут не те, що у незрілого підлітка “дах” з’їде!

Останнім часом сталося багато речей, які не подобаються кремлівській верхівці. Мова і про ситуацію в ПАРЄ, і з розслідуванням отруєння у Британії, і про попереднє рішення Константинопольського патріарха про надання нашій церкві Томосу, і скасування церковного акта трьохсотрічної давнини. І на думку Сенченка, це дуже шкодить ідеологічним схемам Кремля. “А заради цих схем та імперських амбіцій російська влада ні перед чим не зупиниться. Російська верхівка цілком здатна на такі гучні провокації для того, щоб потім використати, це як привід для ескалації, «моральні гальма» у них повністю відсутні», – каже правозахисник.

Без терактів Росія існувати не може

Його думку розвиває Юрій Бутусов, військовий експерт, головний редактор “Цензор. NET”: “Є сторінка в соцмережі Владислава Рослякова, вбивці, виконавця та організатора теракту, якого таким називають і росЗМІ, і російські правоохоронні органи. Якщо вбивав дійсно Росляков, а не якісь російські агенти (про них також повідомляли, мовляв, були й інші терористи), якщо це не чергова провокація російських спецслужб для залякування власного населення, то майте на увазі, що в підлітка на сторінках соцмереж є портрети Путіна, усілякий “Кримнаш” і повна підтримка російської окупації – так що хлопчина абсолютно продукт путінської терористичної системи”.

Юрій Бутусов
Юрій Бутусов

Безумовно, Україні треба демонструвати всьому світу сторінки соцмереж Владислава Рослякова і звертати увагу на ті фактичні покази, які висвітлюють росЗМІ. “Очевидці, наприклад, стверджують, що був не один терорист, а було кілька. Російські правоохоронці стверджують, що був один, але він застрелився – дуже зручно, між іншим, бо навіть нема в кого спитати, чого ти це зробив, хто тобі підказав...” – каже Юрій Бутусов.

За його словами, усе це дуже схоже на типову російську провокацію із створення штучних терактів проти власного населення для того, щоб залякувати суспільство і унеможливлювати будь-які громадянські свободи під виглядом боротьби з тероризмом. Тобто, це така сама схема, яку використовував Путін, щоб прийти до влади (йдеться про підриви житлових будинків у Москві та Волгодонську).

“Як тільки соціальні проблеми, безробіття, знищення сільського господарства, системні проблеми в енергетиці почали людям розкривати очі: окупація – не для того, щоб людям краще жилось, а це просто особистий піар-проект Путіна, де люди просто розмінна монета. Але як тільки це стало очевидно – одразу стався теракт. Україну прив’язати було дуже важко, тому знайшовся якийсь страшний терорист-одинак. А тепер – вводиться армія і активізуються спецслужби. Думаю, що це не останній теракт в Криму. Росія – така країна, де теракти повсюди, регулярно, без терактів Росія існувати не може. Бо тільки поки в Росії когось вбивають, чи щось вибухає, Путін-рятівник може хоч якимось чином бути героєм в очах росіян”, – коментує експерт.

“З позиції Росії логічно показати наявність "українського сліду" в керченському нападі, щоб не визнавати провину своїх чиновників та правоохоронців в окупованому Криму, однак знайти цей слід буде важко”, – прокоментував Укрінформу експерт Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевіч.

Ігар Тишкевіч
Ігар Тишкевіч

Він нагадав, що за усі роки, коли Крим був у складі незалежної України, на його території не сталося жодного теракту. "Зверніть увагу, як тільки Крим потрапив до Росії, там почалися проблеми з тероризмом. В Абхазії, Осетії, так званих Л/ДНР та на інших територіях, куди прийшла Росія зі своїм "порятунком", – там обов’язково ставалися теракти. В такому разі Курт Волкер, можливо, має рацію, кажучи про те, що вочевидь найбільша небезпека від захисників російської мови йде саме для тих, хто розмовляє російською мовою", – зазначив експерт.

На його думку, оскільки в Керчі постраждали люди, яких Україна цілком законно вважає своїми громадянами, вона має наполягати, щоб окупанти надали результати розслідування. "Але в будь-якому разі, незалежно від результатів розслідування, держава, яка окупувала Крим, несе відповідальність за цей теракт", – підсумував Тишкевіч.

Через події, що сталися у коледжі в окупованій Керчі Прокуратура Автономної республіки Крим зі свого боку порушила кримінальне провадження за статтею теракт. Про це Президент Петро Порошенко повідомив під час зустрічі з українською делегацією в Парламентській асамблеї Ради Європи. Він акцентував на тому, що розслідування таких справ є важливим для України, адже Крим є українською територією і українці, що живуть в окупації на півострові – громадяни нашої держави.

Микола Романюк, Владислав Обух, Оксана Поліщук, Київ

Перше фото: «Коммерсантъ»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-