Чи завжди Крим належав Росії?

Чи завжди Крим належав Росії?

Укрінформ
Одним з аргументів, яким Росія виправдовує своє захоплення Криму, є його нібито одвічна належність Росії

З цієї точки зору події 2014 року виглядають не як загарбання чужої території, а як «відновлення історичної справедливості» та «повернення у рідну гавань».

«Шановні колеги! У серці, у свідомості людей Крим завжди був і залишається невід’ємною частиною Росії. Ця переконаність, заснована на правді і справедливості, була непохитною, передавалася з покоління у покоління, перед нею були безсилі і час, і обставини, безсилі всі драматичні зміни, які ми переживали, переживала наша країна протягом усього ХХ століття». (Путін В. «Кримська промова», 18 березня 2014 р.)

Але позаяк дата реального приєднання Криму до Російської імперії – 1783 рік – не влаштовує російських пропагандистів, то вони або не говорять про неї, або маніпулюють середньовічною історією півострова. Зокрема у хід ідуть твердження, що нібито частина Керченського півострова належала давньоруському Тмутараканському князівству і що давній Херсонес, взятий князем Володимиром 989 року, потрапив у сферу впливу Русі. Таким чином легітимізуються претензії Москви на «давньоруський спадок».

Насправді ж багаторічними розкопками доведено, що сучасна Керч та її околиці ніколи не входили до складу Русі, а шкільні підручники і атласи просто тиражують помилкові відомості. У цьому солідарні фахові історики як України, так і Росії. Так само і Херсонес, після здобуття Володимиром, був повернений Візантії, а не залишився підвладним Києву.

Таким чином, ні про яке давнє володіння Кримом руськими князями не може бути і мови. А за цих умов реальний «російський період» в історії півострова розпочався у 1783 році із першою анексією Криму, а завершився 1954 року після його входження до складу Україні.

На тлі трьохтисячолітньої писемної історії півострова доба російської влади над ним тривала формально 171 рік, а фактично, з урахуванням перерв на європейські окупації, на 3,5 роки менше – або 5,6%. Для порівняння – Кримське ханство існувало на півострові рівно вдвічі довше.

Чимало іноземних журналістів та аналітиків припускаються цієї помилки, приймаючи на віру твердження російської пропаганди – хай навіть не про «тисячолітнє», а про «двохсотлітнє» володарювання Росії над Кримом, що нібито перевищує строк українського суверенітету над півостровом, а відтак дає їй певні «історичні права» на нього. У такому випадку нинішня Туреччина як спадкоємиця Османської імперії має на Крим ще більше т.зв. «історичних прав», оскільки держава султанів була володаркою півострова із 1475 року по 1774 рік, тобто формально 299 років – майже удвічі довше за Росію. З цього прикладу наочно випливає безглуздість апеляції до терміну володіння територією у суперечці за її статус.

Підсумовуючи, Крим став юридично російським лише 1783 року і у жодному випадку не раніше, і перестав ним бути 1954 року. Таким чином, ні про яку одвічну належність півострова Росії не може бути і мови.

Сергій Громенко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-