Військова база «Крим»

Військова база «Крим»

Укрінформ
Шляхом мілітаризації Росія перетворює окупований Крим на потужну військову базу

З моменту анексії Росія потроїла військовий контингент на півострові, а кількість озброєнь наростила у 5-7 разів.

24 квітня 2018 року глава делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз розмістила на своїй сторінці в Facebook дані щодо мілітаризації окупованого Криму, які були озвучені заступником міністра оборони України з питань європейської інтеграції, генерал-лейтенантом Анатолієм Петренком під час міжнародної конференції «Україна – Грузія – НАТО: сучасні виклики безпеки Чорноморського регіону».

Кількісні показники військової присутності РФ в Криму, у порівнянні з 2013 роком: 

- особовий склад: було близько 12 тис., станом на сьогодні – більше 32 тис. військовослужбовців; 

- бронетранспортерів побільшало з 92 одиниць до 680 у цьому році; 

- артилерійських систем було 24, в цьому році нараховується 174 одиниці різних артилерійських систем; 

- літаків РФ було 22, на цей час – 113; 

- танків РФ не було взагалі, в цьому році їх вже 40;

Також протягом останніх трьох років на півострові з’явилося інше озброєння, якого не було до анексії:

- 8 кораблів і підводних човнів, які мають на своєму оснащенні крилаті ракети морського базування «Калібр» (сумарно вони можуть здійснити залп 52 крилатими ракетами, дальність ураження – від 1,5 до 2,5 тис. км); 

- системи протиповітряної оборони С-400;

- берегові протикорабельні ракетні комплекси «Бастіон» та «Бал»;

- оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер».

Технічне переоснащення російського флоту

До 2020 року Чорноморський флот Росії планують поповнити ще 3 корветами проекту 22160 та декількома ракетними корветами проекту 22800 (шифр «Каракурт»). Усі ці корвети також несуть крилаті ракети «Калібр».

Після 2025 року на озброєння ЧФ РФ мають надійти гіперзвукові ракети, роботизовані автономними безекіпажними підводні апарати, глибоководні бойові системи нового покоління, морський авіаносний комплекс тощо.

Загалом з 2018-го до 2027 року керівництво РФ планує витратити на переозброєння 22 трильйони російських рублів (це більш за $350 млрд).

Лише протягом 2018 року на флот заплановано прибуття близько десяти нових кораблів і катерів, в тому числі двох малих ракетних кораблів проекту 21631 «Буян-М», трьох патрульних кораблів, включаючи новітній патрульний корабель дальньої морської зони «Василь Биков» проекту 22160. А також двох морських тральщиків проекту 12700 та швидкісного десантного катера нового проекту. На 2018 рік заплановано ремонт і модернізацію флагмана ЧФ - гвардійського ракетного крейсера «Москва» (до 15 травня 1995 року мав ім'я «Слава») проекту 1164 «Атлант».

Крим перетворюють на самодостатнє військове угруповання

У листопаді 2017 року начальник Генштабу Збройних сил Російської Федерації Валерій Герасимов заявив, що в Криму створене самодостатнє угруповання військ, яке включає військово-морську базу, армійський корпус, авіаційну дивізію та дивізію протиповітряної оборони.

За п'ять років в Південному військовому окрузі сформовані загальновійськова армія, дві мотострілкові дивізії, ракетна бригада, бригада армійської авіації. В армію Військово-повітряних сил і Протиповітряної оборони надійшло 226 нових і модернізованих бойових літаків та вертольотів.

Чорноморський флот поповнився шістьма підводними човнами, фрегатами «Адмірал Григорович» та «Адмірал Ессен», які мають на озброєнні крилаті ракети «Калібр», трьома дивізіонами берегових ракетних комплексів «Бал» та «Бастіон».

Дивізіони С-400

Перший дивізіон С-400 було розгорнуто в Криму в січні 2017 року, в районі Феодосії. Зенітно-ракетний комплекс С-400 «Тріумф» призначений для знищення літаків, крилатих і балістичних ракет, у тому числі середнього радіусу дії. Крім того, він може бути застосований проти наземних об'єктів. Дальність його дії - 400 км. ЗРК С-400 можуть вражати цілі на висоті до 30 км.

У січні 2018 року в Криму заступив на чергування другий дивізіон зенітних ракетних комплексів протиповітряної оборони С-400 «Тріумф». Комплекси ПРО розташовані біля мису Фіолент в Севастополі.

Новий, другий дивізіон зенітно-ракетного комплексу С-400, дислокований в Севастополі, в першу чергу буде контролювати повітряний простір над Чонгаром і Армянськом.

Окупанти заявили, що в Криму формується ешелонована система протиповітряної оборони, оскільки Україна проводить випробування крилатих ракет.

Переозброєння військ протиповітряної оборони та авіації

За словами командувача військами Південного військового округу Олександра Дворнікова, дислоковані в Криму частини Протиповітряної оборони та авіації повністю переозброєні. На аеродромах бойове завдання готові виконати винищувачі Су-30СМ, вертольоти Ка-52 «Алігатор» і Мі-28Н «Нічний мисливець». На чергуванні стоять комплекси С-400 «Тріумф» і «Панцир-С».

У минулому році нові і модернізовані зразки озброєння отримали більше двадцяти з'єднань та військових частин округу. Зараз частка новітніх озброєнь у Південному військовому окрузі перевищує 63%. До початку 2019 року цей показник сягне 70%.

«Панцир-С1» (по кодифікації НАТО - SA-22 Greyhound) розробило тульське Конструкторське бюро приладобудування імені академіка Шипунова. Комплекс призначений для ближнього прикриття від всіх сучасних засобів повітряного нападу.

Нова радіолокаційна станція «Воронеж»

Для російських військових в Криму буде створена нова радіолокаційна станція «Воронеж» системи попередження ракетних нападів (СПРН). Будівництво має розпочатися в 2019-2020 роках.

РЛС «Воронеж» - російська надгоризонтна радіолокаційна станція системи попередження про ракетний напад. РЛС здатна виявляти космічні та аеродинамічні об'єкти, в тому числі балістичні та крилаті ракети.

Ядерна зброя

29 травня 2018 року міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН заявив, що Росія розгорнула широку військову активність на Кримському півострові, перетворивши його на плацдарм для інтервенцій за кордоном та відновивши можливості для зберігання ядерної зброї.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в інтерв'ю «Укрінформу» 25 травня 2018 року з приводу ядерного арсеналу заявив: «Ні наша розвідка, ні розвідка НАТО чітко не підтверджують його наявності в Криму. Вони говорять, що таке може бути, але доказів поки що немає. Втім, у нас є інформація з місця, а також від джерела з Москви про те, що у них там уже є ядерні боєголовки».

За словами Джемілєва, з перших днів окупації Криму тамтешня влада в терміновому порядку «почала реставрувати ядерну базу», яка була залишена після підписання Будапештського меморандуму. Він уточнив, що об'єкт розташований недалеко від Феодосії в гаю Кизилташ, де раніше було ядерне сховище.

Мустафа Джемілєв також сказав, що в Росії розглядають Крим виключно як військову базу. Він звернув увагу на інформацію з відкритих джерел з приводу наявності там військового контингенту РФ чисельністю від 60 до 80 тисяч. «Але навіть якщо йдеться про 60 тисяч військових, то для такого маленького півострова, площею 27 тисяч квадратних кілометрів, це дуже велика кількість», - наголосив Джемілєв.

Інфографіка з Facebook-сторінки народного депутата України Ірини Фріз

Віктор Кравець, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-