Умеров назвав два шляхи повернення Криму: радикальний і

Умеров назвав два шляхи повернення Криму: радикальний і "спокійний"

Укрінформ
Кримськотатарський народ повинен отримати автономію на своїй споконвічній землі.

Про це в інтерв'ю виданню "Цензор" сказав заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

"Для того, щоб вирішити кримськотатарську проблему, є два шляхи. Один шлях – радикальний. Це зміни до Конституції: відразу оголосити територію кримськотатарською автономією. І другий шлях, він.... більш гладенький. Не дуже радикальний. Без змін до Конституції - можна просто прийняти закон про статус кримськотатарського народу. І в цьому законі обумовити, що територія оголошується кримськотатарською автономією", - повідомив Умеров.

Як вважає політик, переслідування і репресії проти кримських татар - це наслідок проблеми, а сама проблема - це анексія Криму та необхідність повернення півострова.

"Репресії – це наслідок. Найголовніше – це анексія, це окупація, це необхідність повернення, необхідність деокупації і необхідність відновити і реалізувати права корінного народу. Ось цей весь комплекс, а швидше за все, останню його частину я маю на увазі, коли говорю про "проблему" кримських татар. А в'язниці та репресії – це боротьба. Боротьба чи війна без жертв не бувають", - пояснив Умеров.

На його думку, найбільш реальним на сьогоднішній день є шлях ухвалення закону про статус кримськотатарського народу.

"Для того, щоб прийняти закон про статус, достатньо 226 голосів. А для того, щоб внести зміни до Конституції, необхідно 300 голосів. Я думаю, що 226 навіть зараз реально...", - пояснив Умеров.

Читайте також: В окупованому Криму немає нічого, пов'язаного з поняттям закону - Чийгоз

Як повідомляв Укрінформ, в окупованому Криму підконтрольний Кремлю "суд" засудив Умерова до двох років колонії-поселення за обвинуваченням у нібито публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. 25 жовтня Ільмі Умеров разом з іще одним заступником голови Меджлісу Ахтемом Чийгозом були передані російською стороною Туреччині. 27 жовтня вони прибули до Києва.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-