10 маловідомих фактів про кримськотатарський прапор

10 маловідомих фактів про кримськотатарський прапор

Укрінформ
Блакитний колір прапора означає чистоту, свободу і чесність

Сьогодні день кримськотатарського прапору. Це відносно нове свято, яке почали відзначати в Криму з 2010 року.

Після анексії Криму воно перемістилося на материкову Україну і вже третій рік святкується як у Києві, так і в інших містах країни. Укрінформ з допомогою історика Гульнари Абдулаєвої пропонує глибше вникнути в історію виникнення блакитного полотнища з золотистою тамгою і з'ясувати смислові акценти поки ще маловідомого символу кримських татар.

1. Кримськотатарський прапор – полотнище блакитного кольору зі знаком «тамга» жовтого кольору у лівому верхньому куті прапора.

Кримськотатарський прапор небесно-блакитного кольору з символом влади – тамгою золотистого кольору, розташованою в лівому верхньому кутку біля древка. Пропорції прапора, відношення ширини до його довжини – 1:2 – суворо дотримуються протягом останніх двох десятиліть. Вони затверджені рішенням «Про національний прапор і національний гімн кримськотатарського народу» на другому Курултаї кримськотатарського народу, що проходив 30 червня 1991 року.

2. Спочатку рішення про прапор кримських татар було прийнято на першому Курултаї, що проходив у Бахчисараї у 1917 році.

Оскільки в Кримському ханстві у кожного знатного роду були свої символи, історія кримськотатарського державного прапора почалася у першій половині ХХ століття. Вперше після розпаду ханства у 1783 році прапор з тарак-тамгою був затверджений як державний прапор кримських татар на першому Курултаї в листопаді 1917 року. У 1920 році, під час окупації Криму армією Врангеля, прапор кримських татар вже стає національним символом.

3. Блакитний колір прапора означає чистоту, свободу і чесність.

Блакитне полотнище і золота тамга були вибрані не випадково. Небесно-блакитний колір у тюркських народів – це синонім чистоти і свободи, чесності і вірності, бездоганності і сили. Здавна він асоціювався з безкраїм небом, зі степовими далями, чистими річками та озерами. Блакитний колір був одним із символів древнього тюркського вірування – тенгріанства, віри в єдиного бога Тенгрі. Саме слово «кок» (блакитний) у кримськотатарській мові є коренем багатьох інших слів, пов'язаних з такими поняттями, як життя, щастя і оновлення. Єдиний колір блакитного тла пов'язують з бажанням єдності народу, миру та благополуччя. Саме ці мотиви і були відображені при виборі основного кольору національного прапора кримських татар.

4. Тамга є символом влади і дослівно перекладається, як підпис, клеймо, штамп, печатка.

Вчені стверджують, що саме від слова тамга пішло слово "таможня".

Якщо блакитне полотно національного прапора було прийнято тільки у 1917 році, то тарак-тамга або як її ще називають, тризуб має більш давню історію. Тарак (гребінь) був відмітним символом влади Кримського ханства. Емблема являла собою Т-подібну фігуру, повторює один з варіантів символу роду Гіреїв, який є засновником держави – Кримського ханства.

5. Тамга в Криму була у кожного знатного роду.

У Середньовіччі у тюркських народів був широко поширений родовий знак – тамга. Кожне покоління мало свою власну тамгу. Як правило, нащадок певного роду, запозичуючи тамгу свого предка, додавав до неї якийсь елемент або видозмінював її. Вона зображалася на особистих речах і служила для осіб, які належать до того чи іншого роду, символом власності. Нею мітили худобу, цінне начиння, фамільні речі, коштовності. Прототипами тамги виступали найпростіші геометричні фігури. Це могли бути коло, квадрат, трикутник, а також сакральні піктограми, птахи, тварини, знаряддя праці, зброя і кінська збруя, іноді – букви різних алфавітів. Можливо, прототипами багатьох знаків були тотемні тварини або інші символи, які відносяться ще до періоду родоплемінних відносин.

6. Походження тамги має кілька версій, одна з них – що це ваги, як знак справедливості.

У Кримському ханстві династичний герб Гіреїв – тарак-тамга – має кілька версій свого походження. З тюркської версії тамга успадкована Гіреями від чингізидів. Згідно з цією версією, тризуб означає три роди, які пішли від трьох братів, що мають божественне походження. До речі, триєдині символи (три золоті лілії в королівській Франції, три золоті леви в Англії часів короля Артура) були притаманні багатьом правлячим династіям. Згідно з другою, сарматською, версією смислові значення кримської тамги пов'язані з гербом Боспорського царства. Сучасні історики продовжують сперечатися щодо значення династичного тамги Гіреїв. Хтось стверджує, що кримськотатарський тризуб уособлює ваги, як символ справедливості, деякі бачать в ньому орла. Є і ряд інших версій. Залишається додати, що на істориків ще чекає відкриття про значення родового знаку, що має, без сумніву, глибокі коріння і смисли.

7. Зовні схожі український тризуб і кримськотатарська тамга мають різні історії походження.

Український тризуб також має свою багату історію, але тлумачення його ніяк не пов'язано з кримськотатарською тамгою. Значення цих двох символів, за словами історика Гульнари Абдулаєвої, ніяк не перетинаються, хоча деякі українські дослідники стверджують зворотне.

8. Загалом у Кримській державі було близько 400 різних видів тамги.

У Криму тюрколог О. М.Самойлович вперше описав тамги у 1917 році. Вчений Осман Акчокракли зібрав приблизно 400 тамг у різних місцях Криму влітку 1925 року. У 1927 році викладач перської мови В. І. Філоненко зробив начерки 150 тамг на трьох кладовищах у Кезлеві (нині – Євпаторія).

9. Тамгу на грошах і документах визнавали в усьому світі.

Тамга зображувалася на всіх офіційних документах-ярликах Кримського ханства, на міських воротах, будівлях. Документи з ханською печаткою користувалися авторитетом і визнанням, як в Криму, так і в Європі, Азії, на Близькому і Середньому Сході, і Кавказі. Монети із зображенням тамги почав карбувати перший кримський хан Хаджі Гірей і продовжили його сини Нур-Девлет, Менглі Гірей, Саадет Гірей, Сагіб Гірей, Девлет Гірей та інші.

10. День кримськотатарського прапору був заснований у 2010 році.

З ініціативою відзначення Дня кримськотатарського прапору виступили молодіжні організації Криму. Меджліс кримськотатарського народу ухвалив рішення про заснування такого свята у 2010 році. Його мета – об'єднання народу і популяризація кримськотатарської символіки.

* * *

Словник Укрінформу

Кок - блакитний
Кок-маві - небесно-блакитний
Сари - жовтий
Байрак - прапор
Міллет - народ
Тамга - печатка, знак, відбиток
Хан - правитель

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-