Україна подала до ЄСПЛ хронологію окупації Криму з іменами кураторів - Петренко

Україна подала до ЄСПЛ хронологію окупації Криму з іменами кураторів - Петренко

Укрінформ
Україна у рамках "першої кримської справи" передала до Європейського суду з прав людини хронологію окупації Росією Криму із конкретними іменами тих, хто керував і проводив військову операцію.

Про це заявив Міністр юстиції Павло Петренко під час прес-конференції в Укрінформі.

"Ми зробили хронологію захоплення Російською Федерацією Криму по датам і локаціям", - прокоментував він докази, які Україна подала до ЄСПЛ.

За його словами, сам текст "першої кримської справи", яка стосується порушення прав людини під час анексії Криму і була подана до ЄСПЛ 27 березня цього року, налічує 150 сторінок, крім того, є відео-, аудіодокази, покази свідків.

Петренко зазначив, що інформація у справі розбита на блоки, перший з яких стосується блокування транспортних комунікацій.

"Російські підрозділи блокували порт "Феодосія" 27.02.2014, аеропорти "Сімферополь", "Бельбек", ДП "Кримаерорух" 28.02, переправу "Крим-Кавказ" м. Керч 02.03, Севастопольську бухту, Стрілецьку бухту 03.03; зовнішній рейд військово-морської бази "Севастополь" - 03.03, вихід з озера Донузлав - 06.03. 27 лютого блокування кримських перешийків шляхом блокування постів ДАІ "Чонгар", "Турецький Вал", "Перекоп" і встановлювання тимчасових блокпостів з так званих самооборонівців на цих усіх точках", - розповів міністр.

Він наголосив, що фактично це усе робили регулярні війська збройних сил РФ та російські спецслужби.

Петренко також зазначив, що встановлено через покази свідків й інші докази конкретний перелік посадових осіб РФ, які здійснювали координацію захоплення Криму, керували операцією.

Зокрема, за його даними, у цьому переліку - міністр оборони Росії Сергій Шойгу та його заступники Панков і Булгаков, а також інші військові чиновники РФ.

"Курування всіх заходів, які відбувалися безпосередньо на території АР Крим, у тому числі й проросійських організацій, так званих козаків і самоорборонівців, здійснювала така собі особистість Антюфєєв - це колишній "міністр безпеки Придністровської республіки", а влітку 2014 року він отримав статус "віце-прем’єра ДНР" з питань  безпеки. Це - чисто кадровий співробітник російським спецслужб", - проінформував урядовець.

Водночас Петренко підкреслив, що список доказів і перелік осіб не є вичерпним, ще буде доповнюватися, а в подальшому докази з "першої кримської справи" до ЄСПЛ стануть частиною доказової бази у Міжнародному кримінальному суді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-