Армія РФ може перетворити Крим на мертву пустелю - Джемілєв

Армія РФ може перетворити Крим на мертву пустелю - Джемілєв

Укрінформ
Попри введені Заходом проти РФ економічні санкції, кремлівське керівництво продовжує нарощувати військовий потенціал у Криму, вдосконалювати інфраструктуру для ядерної зброї та чинити інші воєнні злочини на окупованому півострові.

Через це санкції потребують посилення, заявив у понеділок в ООН Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми покладаємо надії на ефективність економічних санкцій, але також вважаємо, що існуючі санкції мають бути посилені, щоб змусити Росію рахуватися з міжнародною спільнотою, міжнародним правом, і поводитися як цивілізована держава - тобто звільнити окуповані території", - зауважив лідер кримськотатарського народу.

У цьому зв'язку він звернув увагу на відновлення Росією інфраструктури ядерного озброєння в Криму та нагадав про те, що, за даними розвідки, РФ завезла на півострів шість ядерних боєголовок, які розмістила в урочищі Кизилташ.

"У Криму зараз спостерігається висока концентрація російських збройних сил, і початок бойових дій означатиме, передусім, повне знищення корінного кримськотатарського народу й можливе перетворення півострову на мертву пустелю", - підкреслив Джемілєв.

Він також акцентував увагу на іншому "воєнному злочині", який чинить російський режим на території Криму, що не може залишатися безкарним. "Основна стратегія окупаційної влади, як ми бачимо, спрямована на те, щоб витіснити корінний народ Криму, передусім, кримських татар, та заселити півострів громадянами з внутрішніх областей Російської Федерації", - зазначив кримськотатарський лідер.

Він зауважив, що після окупації півострів залишили близько 50 тис. людей, з них близько половини кримські татари. "Існують оціночні дані, які свідчать, що разом зі збройними силами, які Росія перемістила в Крим, на півострів завезено приблизно півмільйона громадян. А це, відповідно до Женевської конвенції про статус окупованих територій, є воєнним злочином", - підкреслив Джемілєв.

Крім того, він нагадав, що недавно російська влада оголосила екстремістською організацією вищий представницький орган – Меджліс кримськотатарського народу, який обирається безпосередньо самими громадянами.

"Це настільки абсурдно – все одно як оголошувати екстремістським парламент будь-якої країни. Але головна причина, яку окупаційна влада не приховує, це позиція Меджлісу, який не сприймає окупацію та розглядає Крим як неподільну частину України", - наголосив Джемілєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-