Крим і Донбас за рівний доступ до української освіти -

Крим і Донбас за рівний доступ до української освіти - "Альменда"

Укрінформ
Кримські школярі, які бажають здобути вищу освіту в Україні, повинні вчитися по 77 годин на тиждень, що є порушенням санітарно-гігієнічних норм.

Про це у вівторок в Укрінформі під час круглого столу "Рівний доступ до освіти в Україні в умовах нових викликів" поінформувала керівник Центру громадської просвіти "Альменда" Валентина Потапова, повідомляє кореспондент агентства.

"Сьогодні в Криму більше немає дітей, у яких є свідоцтво про середню базову освіту. Вони закінчилися - триває третій рік окупації. Тому для того, щоб отримати український атестат навіть за спрощеною системою, діти знову мають вступити на екстернатну форму навчання в 9-й клас і скласти 18 тематичних атестацій і три іспити", - повідомила Потапова.

За її словами, ті з випускників, хто не бажає афілювати себе з 12-ма українськими вишами, які приймають кримчан за спрощеною системою, змушені в 10 класі протягом року скласти всі відповідні тематичні атестації за 10 та 11 класи і тільки потім подати документи на ЗНО.

"Я зараз цитую лист Хозбея, опублікований на сайті Міністерства освіти України, так звані "8 кроків", які є умовою для зарахування кримського школяра в 10 клас в Україні. Цього листа ми повезли в Крим, і він викликав жах у батьків", - повідомила громадська діячка.

За її словами, 16-18 атестацій і три іспити державної підсумкової атестації - це 56 годин тижневого навантаження на 11-классника.

"Це надзвичайно високе навантаження для дітей. Ми проаналізували санітарно-гігієнічні норми для звичайного українського школяра - це 36 годин плюс 20 годин домашнього завдання (не більш ніж 4 години на день). Але для звичайної кримської дитини - це 56 годин у російській школі, плюс 21 година - в українській. 77 годин - і таке навантаження у дитини буде з першого дня навчання", - наголосила Потапова.

Вона порекомендувала Міністерству освіти України створювати дійсно рівний доступ до освіти для всіх дітей - і для тих, хто живе на материковій Україні, і для тих, хто знаходиться в окупації і не підконтрольній Україні території. 

За словами громадської діячки, не "можна сказати, що нічого не робиться, "але ми увесь час обнуляємося".

"Отримали механізм вирішення проблеми через наказ міністерства № 560 (Ред. - Наказ МОН України від 24.05.2016 № 560 «Про затвердження Порядку прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України», зареєстровано в Міністерстві юстиції України 31 травня 2016 року), давайте пролонгуємо його на інший наказ, який полегшить ситуацію вже з 9-класниками», - запропонувала Потапова.

Крім того, вважає вона, необхідно створити спеціальну робочу групу, яка б вивчала ситуацію в Криму і на Донбасі і регулярно озвучувала проблеми цих регіонів у Міністерстві освіти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-