ЮНЕСКО посилить моніторинг ситуації в Криму

ЮНЕСКО посилить моніторинг ситуації в Криму

Укрінформ
ЮНЕСКО посилює роботу з моніторингу ситуації в тимчасово окупованому Криму.

Як повідомили Укрінформу в Секретаріаті Національної комісії у справах ЮНЕСКО, таке рішення було ухвалене сьогодні на заключному засіданні 200-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО.

«Згідно з цим рішенням Генеральний директор ЮНЕСКО має представити чергову доповідь зі згаданого питання на наступній сесії Виконради у квітні 2017 року. З метою розробки рекомендацій щодо розв’язання гострих проблем на території тимчасово окупованого півострова у сфері компетенції ЮНЕСКО очікується направлення до Криму моніторингової місії», - зазначили в Секретаріаті Нацкомісії.

Ухваленню рішення передував розгляд відповідної доповіді Генерального директора ЮНЕСКО на засіданні Комісії з питань програми та зовнішніх зносин, що відбулося 11 жовтня в рамках сесії. Доповідь висвітлює заходи Секретаріату ЮНЕСКО та інформацію про події в АРК та м.Севастополі, надану українською стороною, а також міжнародними організаціями-партнерами ЮНЕСКО. 

У документі підкреслюється, що після незаконної окупації Росією ситуація на півострові у сфері компетенції ЮНЕСКО продовжує погіршуватися.

Представляючи доповідь, представник Генерального директора ЮНЕСКО повідомив про її намір у співпраці з українською стороною вивчити можливість запровадження безпосереднього моніторингу ситуації на півострові у сферах компетенції ЮНЕСКО.

Жодна країна не підтримала пропозицію російської делегації винести проект рішення «Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)» на голосування. Таким чином, вперше за період розгляду Виконрадою питання моніторингу ситуації в тимчасово окупованому Криму рішення було ухвалено консенсусом.

Виступаючи після прийняття рішення, член української делегації Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров навів факти  кричущих порушень прав людини з боку окупаційної російської влади у сфері компетенції ЮНЕСКО, насамперед, кримських татар та українців. Він особливо наголосив, що заборона Росією діяльності Меджлісу кримськотатарського народу є найгіршим прикладом такої політики окупантів.  «Україна очікує, що така моніторингова діяльність матиме постійний та всеосяжний характер. Ми готові продовжувати та посилювати наш діалог з Секретаріатом, членами Виконавчої Ради та державами-членами ЮНЕСКО, щоб гарантувати перетворення згаданого наміру на практичні дії», - наголосив член української делегації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-