В Росії змінюється ставлення до Криму - Гудков

В Росії змінюється ставлення до Криму - Гудков

Ексклюзив
Укрінформ
Дуже повільно, але у свідомості російського суспільства, принаймні ліберально налаштованого, починає змінюватися ставлення до кримської тематики, приходить розуміння прямого зв'язку з рівнем життя, що падає, та необхідністю вирішувати питання.

Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу в ФРН висловив депутат Держдуми шостого скликання Дмитро Гудков.

«У тому, що стосується Донбасу, у нас (у російських лібералів) єдність думок, що потрібно виводити війська і виконувати Мінські домовленості. Питання по Криму набагато складніше. Але я б не сказав, що він нас розколює. В опозиції всі прекрасно розуміють, що була анексія і було порушено міжнародне право. Але для того, щоб його вирішувати, треба розуміти, що є проблема, пов'язана з громадською думкою і в Україні, і в Росії», - вважає Гудков.

Він переконаний, що спочатку слід вирішити питання стосовно Донбасу, і «тільки це відкриє хоч якісь переговорні можливості по Криму». Проблему треба вирішувати в будь-якому випадку дипломатичними методами, підкреслив екс-депутат Держдуми, додавши, що необхідно сідати і формувати "дорожню карту", а для цього, на його думку, треба буде багато часу.

"Треба обговорювати різні варіанти, з урахуванням того, що буде готова громадська думка в Україні і в Росії. В його країні, наприклад, два роки тому всі боялися говорити про Крим, зараз ситуація дещо інша", - зазначив Гудков.

При цьому, за його словами, він зовсім трохи не добрав голосів до першого місця на недавніх виборах до Держдуми в Москві, саме через позицію щодо Криму, «тому що скрізь говорив, що це порушення міжнародного права».

Опозиційний політик не вважає, однак, що ця тема в глухому куті. «За два роки громадська думка в Росії сильно змінилася. Нікого вже не цікавить Сирія, всі втомилися від зовнішньої політики. Крим – це тема, яка  ще не остигнула. Але і вона остигає. І багато людей вже починають пов'язувати економічну кризу, наслідки санкцій із Кримом. Хоча не до всіх дійшло ще. Пройдуть ще рік-півтора, може навіть півроку, і суспільна думка ще зрушиться. І тоді можна вже буде обговорювати якісь варіанти дипломатичні», засновані на компроміси з обох сторін, каже співрозмовник агентства.

Він наводить думки експертів про можливості, наприклад, проведення нового референдуму в Криму через якийсь час з міжнародними спостерігачами або варіант, коли Україна отримує якусь дуже серйозну фінансову допомогу, «відступні». Такі ідеї, обговорювалися, зокрема, в кулуарах Мюнхенській конференції з безпеки. Екс-депутат чудово розуміє, що громадська думка України зараз навіть не готова це обговорювати, але допускає, що через рік-два може і змінити свою думку. А можуть з'явитися якісь інші цікаві ідеї.

Гудков вважає, що проблема, очевидно, вирішуватиметься «за нових політичних обставин або з новою владою». Зрозуміло, що Крим був для Путіна не питанням зовнішньої політики, а винятково внутрішньою. «Він Кримом вирішив внутрішні проблеми», - підкреслює політик. Питання зміни курсу або режиму – питання часу, не сумнівається Гудков, додаючи, що «весь свій політичний капітал режим зараз заробляє на питаннях нібито зовнішньої політики», що влада своїми діями заганяє себе в пастку, в кут, з якого вона не зможе вибратися, кидає себе у прірву. «Але скільки вона туди буде рухатися, незрозуміло. І від опозиції нічого не залежить, ні від кого не залежить», - переконаний екс-депутат.

Гудков також звернувся до українських політиків з пропозицією не нападати на російських опозиціонерів, коли вони «десь неакуратно говорять про Крим», оскільки треба розуміти, що «ці неакуратні висловлювання – це спроба хоч якось вижити за цих складних політичних обставин».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-