Україна просить спостерігачів ОБСЄ не зводити очей з Криму

Україна просить спостерігачів ОБСЄ не зводити очей з Криму

Заява
Укрінформ
Делегація України в ОБСЄ закликала Спеціальну моніторингову місію (СММ) відслідковувати ситуацію в Криму та Севастополі, довести до відома "Нормандської четвірки" і країн-учасниць ОБСЄ факти цілеспрямованого порушення вогню бойовиками на Донбасі та активніше сприяти звільненню українських заручників.

Про це йдеться у заяві делегації України на 1114-му засіданні Постійної ради ОБСЄ.

"З огляду на те, що мандат СММ охоплює всю територію України, яка включає в себе Крим і Севастополь, ми очікуємо, що ситуація на окупованому півострові отримає належну увагу СММ як предмет регулярного моніторингу", - йдеться у заяві, виголошеній Постійним представником України при міжнародних організаціях у Відні Ігорем Прокопчуком.

Щодо ситуації на Донбасі, в заяві вказано на порушення бойовиками режиму припинення вогню та, таким чином, протидії "дзеркальному" відведенню військ.

"Ми очікуємо, що факти цілеспрямованого вогню будуть негайно розглянуті СММ відповідно до пункту 11 Рамкової рішення, отримають об'єктивну оцінку Місії і будуть доведені до відома "Нормандської четвірки" і країн-учасниць ОБСЄ", - заявив Прокопчук.

Він також наголосив, що неприйнятними є постійні перешкоди на шляху процесу звільнення заручників і незаконно затриманих осіб.

"З початку року тільки 14 чоловік були звільнені в той час як 111 українських громадян залишаються в неволі", - вказав дипломат, закликавши СММ шукати доступ до заручників, оскільки доля і стан багатьох з них залишається невідомою.

Як повідомлялося, раніше Міністерство закордонних справ України закликало Російську Федерацію забезпечити неухильне виконання Мінських домовленостей, у тому числі щодо розведення сил і засобів на ділянках у районах Станиці Луганської та Петрівського.

У СММ запевняли, що ретельно перевіряють дані про відведення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-