В ЮНЕСКО не хочуть говорити про Крим:

В ЮНЕСКО не хочуть говорити про Крим: "політичне питання"

Укрінформ
ЮНЕСКО врахує у своїй діяльності інформацію України про системне порушення Російською Федерацією Конвенції про заходи, спрямовані на заборону і запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності (1970 р.).

Про це, коментуючи результати участі української делегації у четвертій сесії допоміжного комітету держав-учасниць Конвенції ЮНЕСКО у Парижі, заявила власному кореспондентові Укрінформу заступник міністра культури України Тамара Мазур.

«Наша делегація порушила в Парижі загалом проблему російської окупації частини суверенної території України – Автономної Республіки Крим - і зокрема, проблему систематичного вивезення у цьому зв’язку культурних цінностей з цієї території, що є прямим порушенням конвенції ЮНЕСКО 1970 року», - зазначила вона.

За її словами, саме на цьому наголошувалося у виступі під час четвертої сесії комітету ЮНЕСКО. «Україна акцентувала увагу, що порушення мають систематичний характер, не є одноразовими, і це потребує втручання та дій з боку ЮНЕСКО, організації, яка, власне, і була створена для того, щоб реагувати на подібні кричущі випадки», - зазначила Мазур.

При цьому вона зазначила, що ЮНЕСКО не прислухалася до офіційної позиції України, аргументуючи це тим, що «питання Криму лежить у політичній площині», а сама організація є «професійною і відмовляється спілкуватися на політичні питання». За словами заступника міністра культури, члени комітету у кулуарах сесії зазначали, що питання полягає у власності культурних цінностей, а не порушенні Конвенції ЮНЕСКО, натомість українська делегація наполягала саме на порушенні конкретних статей документу.

«Зокрема, стаття 11 передбачає, що привласнення культурних цінностей є прямим порушенням конвенції у т.ч. шляхом прихованої або відкритої окупації. А в Криму мала місце саме відкрита окупація, захоплення суверенної території регулярними військовими частинами та підрозділами», - зазначила Мазур, додавши, що крім того, РФ ухвалила низку законів щодо націоналізації культурних цінностей України, що є прямим порушенням саме 11-ї статті. На її думку, реакція ЮНЕСКО мала би бути однозначною.

Заступник міністра зазначила, що питання України не було включено до порядку денного, тому не буде відображено у підсумковому рішенні, але потрапить до підсумкового звіту за результатами сесії. «Наша делегація отримала право виступити з конкретної теми, що стосувалася переміщення 38 картин Айвазовського на експонування до Третьяковської галереї. Росія обгрунтувала свою позицію. Цього разу під час сесії комітет обмежився лише висловленням сторін, без глибокої дискусії», - зазначила Мазур. За її словами, «українське питання» не включили до порядку денного через відсутність одностайності серед членів комітету, і вони намагалися уникнути голосування з даного питання. «Саме тому було прийнято рішення обмежитися виступами», - пояснила голова делегації.

Водночас, на думку Мазур, Україна має прихильників у комітеті, що у майбутньому дозволить вплинути на рішення ЮНЕСКО. За результатами виступу української делегації багато членів комітету та інших учасників сесії сторін конвенції замисляться про характер проблеми, яка носить не політичний, а юридичний характер. «Мають місце сухі факти порушення конвенції без будь-якої політики», - наголосила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-